Ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste. Bardzo dobrze komponuje się z masą budyniową.
Polecam zabrać taką bułkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki + 2 łyżki
80 g cukru + łyżka
30 g drożdży świeżych
150 ml mleka +łyżka mleka
3 żółtka
2 całe jajka
50 g masła
budyń:
opakowanie budyniu z cukrem
400ml mleka
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe wyrabiamy tak jak w przypadku drożdżówek z kruszonką.
Mleko podgrzewamy.
1/4 jego część mieszamy z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 20minut.
Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, jajka, 2 żółtka, roztopione masło i ciepłe mleko. Mieszamy na jednolitą, miękką masę. Można dodać max 2 łyżki mąki więcej, masa nie może być zbita i twarda!
Musi być delikatna i umiarkowanie związana.
Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki (możemy lekko podsypać mąką). Ponownie odstawiamy je przykryte ściereczką na 20 minut, aby jeszcze wyrosły.
Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu - z tą różnicą, że rozrabiamy w 400ml mleka.
W bułkach formujemy wgłębienia, które napełniamy budyniem.
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut, do zarumienienia.
Polecam zabrać taką bułkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.
Składniki:
ciasto:
300 g mąki + 2 łyżki
80 g cukru + łyżka
30 g drożdży świeżych
150 ml mleka +łyżka mleka
3 żółtka
2 całe jajka
50 g masła
budyń:
opakowanie budyniu z cukrem
400ml mleka
Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe wyrabiamy tak jak w przypadku drożdżówek z kruszonką.
Mleko podgrzewamy.
1/4 jego część mieszamy z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 20minut.
Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, jajka, 2 żółtka, roztopione masło i ciepłe mleko. Mieszamy na jednolitą, miękką masę. Można dodać max 2 łyżki mąki więcej, masa nie może być zbita i twarda!
Musi być delikatna i umiarkowanie związana.
Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.
Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki (możemy lekko podsypać mąką). Ponownie odstawiamy je przykryte ściereczką na 20 minut, aby jeszcze wyrosły.
Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu - z tą różnicą, że rozrabiamy w 400ml mleka.
W bułkach formujemy wgłębienia, które napełniamy budyniem.
Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut, do zarumienienia.
Pyszne drożdżówy:)
OdpowiedzUsuńPrzypominają mi takie klasyczne drożdżówki, które można było jeszcze parę lat temu kupić w cukierniach... choć na pewno są o niebo lepsze!
OdpowiedzUsuńPiękne i apetyczne bułeczki.Porywam jedną do kawki :)
OdpowiedzUsuń