Bułki drożdżowe z budyniem

Ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste. Bardzo dobrze komponuje się z masą budyniową.
Polecam zabrać taką bułkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.



Składniki:

ciasto:

300  g mąki + 2 łyżki
80 g cukru + łyżka
30 g drożdży świeżych
150 ml mleka +łyżka mleka
3 żółtka
2 całe jajka
50 g masła

budyń:
opakowanie budyniu z cukrem
400ml mleka

Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe wyrabiamy tak jak w przypadku drożdżówek z kruszonką.

Mleko podgrzewamy.
1/4 jego część mieszamy z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 20minut.
Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, jajka, 2 żółtka, roztopione masło i ciepłe mleko. Mieszamy na jednolitą, miękką masę. Można dodać max 2 łyżki mąki więcej, masa nie może być zbita i twarda!
Musi być delikatna i umiarkowanie związana.
Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.

Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki (możemy lekko podsypać mąką). Ponownie odstawiamy je przykryte ściereczką na 20 minut, aby jeszcze wyrosły.

Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu - z tą różnicą, że rozrabiamy w 400ml mleka.

W bułkach formujemy wgłębienia, które napełniamy budyniem.

Bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z łyżką mleka.

Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 15 minut, do zarumienienia.

Komentarze

  1. Przypominają mi takie klasyczne drożdżówki, które można było jeszcze parę lat temu kupić w cukierniach... choć na pewno są o niebo lepsze!

    OdpowiedzUsuń
  2. Piękne i apetyczne bułeczki.Porywam jedną do kawki :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec