Lekki deser z wafelkami, a do tego galaretka z owocami! Wygląda świetnie, a smakuje jeszcze lepiej. Deser dla małych i dla dużych ;)
Składniki:
(na małą keksówkę)
galaretka czerwona (np. truskawkowa)
galaretka jasna (np. cytrynowa)
galaretka przezroczysta winogronowa WINIARY
350 ml śmietanki 36%
1 wafel tortowy
duża nekratynka
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności robimy Galaretkę czerwoną i winogronowa przezroczystą WINIARY. Czerwoną rozpuszczamy w 300 ml wody, a przezroczystą w 400ml. Studzimy.
200 ml śmietany ubijamy.Galaretkę ubijamy lekko trzepaczką (tak jakbyśmy chcieli ubić białka na pianę), aby się spieniła Dodajemy stopniowo do śmietany.
Formę wykładamy folią spożywczą.
Wielkość wafla dopasowujemy do wielkości dna formy (docinamy).
Naktarynkę kroimy na małe kawałki.
Na dno formy wylewamy masę z czerwoną galaretką, przykrywamy ją waflem. Wkładamy do lodówki na około 30 -40 minut aby lekko stężała. Na tę warstwę wykładamy owoce i delikatnie wykładamy lekko tężejącą galaretkę przezroczystą WINIARY. Wkładamy do lodówki aż stężeje.
W tym czasie rozrabiamy galaretkę jasną (cytrynową) i studzimy.
Pozostałą śmietanę ubijamy i dodajemy zimną galaretkę cytrynową. Wlewamy delikatnie do formy i przykrywamy drugim dopasowanym waflem.
Trzymamy w lodówce jeszcze około 3 godzin, aby każda warstwa dobrze stężała i całość była zwarta.
Składniki:
(na małą keksówkę)
galaretka czerwona (np. truskawkowa)
galaretka jasna (np. cytrynowa)
galaretka przezroczysta winogronowa WINIARY
350 ml śmietanki 36%
1 wafel tortowy
duża nekratynka
Przygotowanie:
W pierwszej kolejności robimy Galaretkę czerwoną i winogronowa przezroczystą WINIARY. Czerwoną rozpuszczamy w 300 ml wody, a przezroczystą w 400ml. Studzimy.
200 ml śmietany ubijamy.Galaretkę ubijamy lekko trzepaczką (tak jakbyśmy chcieli ubić białka na pianę), aby się spieniła Dodajemy stopniowo do śmietany.
Formę wykładamy folią spożywczą.
Wielkość wafla dopasowujemy do wielkości dna formy (docinamy).
Naktarynkę kroimy na małe kawałki.
Na dno formy wylewamy masę z czerwoną galaretką, przykrywamy ją waflem. Wkładamy do lodówki na około 30 -40 minut aby lekko stężała. Na tę warstwę wykładamy owoce i delikatnie wykładamy lekko tężejącą galaretkę przezroczystą WINIARY. Wkładamy do lodówki aż stężeje.
W tym czasie rozrabiamy galaretkę jasną (cytrynową) i studzimy.
Pozostałą śmietanę ubijamy i dodajemy zimną galaretkę cytrynową. Wlewamy delikatnie do formy i przykrywamy drugim dopasowanym waflem.
Trzymamy w lodówce jeszcze około 3 godzin, aby każda warstwa dobrze stężała i całość była zwarta.
Przepis bierze udział w Konkursie na przepis miesiąca na Winiary.pl
Wygląda nieziemsko! Uwielbiam takie lekkie desery :)
OdpowiedzUsuńPyszności :)
OdpowiedzUsuń