To chyba najszybszy deser jaki ostatnio zrobiłam. Śliwki i gruszki w syropie podkruszonką z herbatniików. Najlepiej smakuje jeszcze ciepły.
Składniki:
4 duże śliwki,
jedna gruszka,
4 łyżeczki cukru,
kilka hernatników
Przygotowanie:
Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Śliwki pozbawiamy pwstek i również w kroimy w kostkę. Owoce zasypujemy cukrem. Podgrzewamy przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Owoce powinny puścić dużo soku, który lekko zgęstnieje.
Herbatniki kruszymy.
Owoce wykładamy do miseczek lub kokilek i posypujemy herbatnikami.
Możemy podać również z lodami waniliowymi.
Składniki:
4 duże śliwki,
jedna gruszka,
4 łyżeczki cukru,
kilka hernatników
Przygotowanie:
Gruszkę obieramy, kroimy w kostkę. Śliwki pozbawiamy pwstek i również w kroimy w kostkę. Owoce zasypujemy cukrem. Podgrzewamy przez około 5-7 minut, co jakiś czas mieszając. Owoce powinny puścić dużo soku, który lekko zgęstnieje.
Herbatniki kruszymy.
Owoce wykładamy do miseczek lub kokilek i posypujemy herbatnikami.
Możemy podać również z lodami waniliowymi.
Sliwkowe crumble, mniami :)
OdpowiedzUsuńOj tak, na ciepło z gałką lodów... Boski! :)
OdpowiedzUsuń