Bułki drożdzowe z dżemem truskawkowym

Idealnie puszyste i truskawkowe! Smak dzieciństwa - drożdżóweczki z dżemem Łowicz. Na śniadanie, na wynos do szkoły i pracy! Polecam bo są pyszne!





Składniki:
25 g drożdży świeżych,
ok 450 g mąki,
szklanka mleka,
6 łyżek cukru,
szczypta soli,
70 g masła
dżem truskawkowy Łowicz

dodatkowo:
łyżka mleka i jajko

Przygotowanie:
Mleko podgrzewamy, 1/4 szklanki mieszamy razem z drożdżami, łyżką cukru, łyżką mąki i szczyptą soli. Odstawiamy na 30 minut, aby zaczyn zaczął pracować.
Masło rozpuszczamy.

Do zaczynu dodajemy stopniowo mąkę, cukier,pozostałe mleko oraz masło. Wyrabiamy gładkie i elastyczne ciasto.
Ostawiamy w ciepłe miejsce pod ściereczką na około 1,5 godziny.

Wyrośnięte ciasto rozwałkowujemy na kwadrat wielkości ok 40 x 30 cm.
Smarujemy dżemem truskawkowym Łowicz. 
Zwijamy w rulon i dzielmy na 3-4 cm kawałki.

Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia - zostawiąc większe odstępy, gdyż ciasto jeszcze urośnie. Odstawiamy na 20 minut.
W tym czasie nagrzewamy piekarnik do 190 stopni.

Przed pieczeniem bułki smarujemy roztrzepanym jajkiem z mlekiem.
Pieczemy ok 18-20 minut.







Komentarze

Prześlij komentarz