Ciasteczka piernikowe

Pierniczkowe małe ciasteczka do pochrupania przy herbacie czy kawie.



Składniki:

4 łyżki płatków owsianych,
4 łyżki mąki,
łyżeczka kakao,
2 łyżeczki przyprawy do pierników,
1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
25 g masła,
2 łyżki miodu,
jajko,
50 g rodzynek,
garść orzechów laskowych

Przygotowanie:
Masło rozpuszczamy, dodajemy miód i studzimy. Następnie jajko i dokładnie łączymy składniki.
Orzechy laskowe rozdrabniamy i mieszamy z pozostałymi suchymi składnikami (mąka, płatki owsiane, proszek do pieczenia, przyprawa do piernika, soda) oraz rodzynkami.
Obie masy łączemy ze sobą.
Formujemy ciasta - powinno wyjść ok 6- 7 sztuk.

Pieczemy w nagrzanym do 180 stopni piekarniku przez 15 minut.

Polewamy polewą czekoladową i ozdabiamy.



Komentarze

  1. Wyglądają smacznie :) wyszło ich tylko 5? (składników nie jest za wiele) :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Z podanej ilości wyszło 6 sztuk + jedna mniejsza ;)

      Usuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec