Śledzie na świąteczny stół - ale nie tylko. Tym razem w słodkim wydaniu z żuwarawiną.
Składniki:
250 g filetów śledzia a'la matias,
średniej wielkości pomidor,
bardzo mała cebula,
8-10 łyżek suszonej żurawiny,
łyżka oleju,
łyżka przecieru pomidorowego,
łyżka wody,
szczypta soli i pieprzu,
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Pomidora obieramy ze skóy, kroimy w małą kostkę. Cebulę również kroimy w bardzo małą kostkę.
Wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę wody, dusimy przez około 5 minut. Dodajemy żurawinę, olej, sól, pieprz, cukier, przecier. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 10-15minut, aż pomidory się całkiem rozgotują.
Studzimy.
Filet ze śledzia moczymy w tym czasie w wodzie, odsączamy. Kroimy na paski. Dodajemy do sosu - mieszamy.
Odkładamy do lodówki na noc, aby składniki się przegryzły.
Składniki:
250 g filetów śledzia a'la matias,
średniej wielkości pomidor,
bardzo mała cebula,
8-10 łyżek suszonej żurawiny,
łyżka oleju,
łyżka przecieru pomidorowego,
łyżka wody,
szczypta soli i pieprzu,
1/2 łyżeczki cukru
Przygotowanie:
Pomidora obieramy ze skóy, kroimy w małą kostkę. Cebulę również kroimy w bardzo małą kostkę.
Wrzucamy do garnka, dodajemy łyżkę wody, dusimy przez około 5 minut. Dodajemy żurawinę, olej, sól, pieprz, cukier, przecier. Dusimy na małym ogniu przez kolejne 10-15minut, aż pomidory się całkiem rozgotują.
Studzimy.
Filet ze śledzia moczymy w tym czasie w wodzie, odsączamy. Kroimy na paski. Dodajemy do sosu - mieszamy.
Odkładamy do lodówki na noc, aby składniki się przegryzły.
Koniecznie muszę wypróbować ten przepis w święta.
OdpowiedzUsuńŚwietny przepis. Uwielbiam śledzie z żurawiną :)
OdpowiedzUsuń