Puplety w sosie koperkowym

Szybki, domowy obiad. Najlepiej smakuje z ziemniaczkami i gotowaną marchewką.
Pulpety można też zapakować na wynos do pracy i zjeść razem z surówką.

Składniki:
500 g mięsa wieprzowo - wołowego,
2 łyżki bułki tartej,
jajko,
1/2 szklanki mleka,
2 łyżki mąki,
3 łyżki posiekanego koperku
sól, pieprz
Liści laurowy i ziele angielskie

Przygotowanie:

Do mięsa dodajemy bułkę tartą, jajko mieszamy dokładnie.
Lepimy kulki, które obtaczamy w łyżce mąki.
Do garnka nalewamy tyle wody, aby tylko zakryła pulpety. Zagotowujemy. Na gorącą wodę wrzucamy pulpety oraz liść laurowy i 3 ziarenka ziela angielakiego. Gotujemy około 25 minut.
Mleko mieszamy z łyżką mąki, dodajemy połowę sklanki wody z pulpetów. Zagotowujemy. Gdy sos zacznie gętnieć dodajemy szczyptę soli, pieprzu oraz koperku.
Całość dodajemy do pulpetów i mieszamy.



Komentarze