Ziemniaki zapiekane z mięsem, pomidorami i serem. Świetna propozycja na dobry obiad dla całej rodziny!
Składniki:
1,5 kg ziemniaków,
800 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
3 małe pomidory,
puszka pomidorów krojonych,
3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
2 duże cebule,
3 ząbki czosnku,
łyżka suszonej bazylii,
łyżka oregano,
szczypta soli i pieprzu ziołowego,
łyżka masła,
200 g sera żółtego
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy w na dużej patelni albo w garnku, około 3-4 minut. Dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy przez 5minut, żeby zaczęło nabierać koloru. Następnie dodajemy przecier oraz pomidory w puszce i dusimy przez około 7minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w około 5-7 mm plastry.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, następnie połowę mięsa z pomidorami, plastry pomidorów, pozostałe ziemniaki oraz pozostałe mięso.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez godzinę 20 minut.
W tym czasie ścieramy ser na grubuch oczkach.
Posypujemy zapiekankę i pieczemy przez kolejne 20minut zmniejszając temperaturę do 180 stopni.
Składniki:
1,5 kg ziemniaków,
800 g mięsa mielonego wieprzowo - wołowego,
3 małe pomidory,
puszka pomidorów krojonych,
3 łyżeczki przecieru pomidorowego,
2 duże cebule,
3 ząbki czosnku,
łyżka suszonej bazylii,
łyżka oregano,
szczypta soli i pieprzu ziołowego,
łyżka masła,
200 g sera żółtego
Przygotowanie:
Pomidory należy sparzyć, obrać ze skórki, pokroić w plastry.
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek przeciskamy przez praskę. Podsmażamy w na dużej patelni albo w garnku, około 3-4 minut. Dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy przez 5minut, żeby zaczęło nabierać koloru. Następnie dodajemy przecier oraz pomidory w puszce i dusimy przez około 7minut.
Ziemniaki obieramy i kroimy w około 5-7 mm plastry.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy połowę ziemniaków, następnie połowę mięsa z pomidorami, plastry pomidorów, pozostałe ziemniaki oraz pozostałe mięso.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni, pieczemy przez godzinę 20 minut.
W tym czasie ścieramy ser na grubuch oczkach.
Posypujemy zapiekankę i pieczemy przez kolejne 20minut zmniejszając temperaturę do 180 stopni.
Przepysznie się prezentuje!
OdpowiedzUsuńDanie idealne na zimę.
Zapiekanka, że aż palce lizać. Ten przepis dołączę do ulubionych. Nie ma jak syty posiłek po którym tylko wiązać sadełko.
OdpowiedzUsuńCieszę się, że smakowała :)
UsuńJestem pełen podziwu dla kreatywności kucharskiej właścicielki bloga. Co do zapiekanki - pychota. Bardzo przypadła mi w smaku, a odpowiednie składniki dopełniają całości. Przepis, że ho ho!!
OdpowiedzUsuńDziękuję 😄😊
Usuń