Dynia - królowa jesiennego stołu. Uniwersalne warzywo, z którego przygotujemy ciasto, zupę, kluski, placki ...
Podstawą dla niektórych z nich jest puree. Można kupić w sklepie gotowe, ale co domowe to domowe ;)
Składniki:
dynia Hokkaido,
Przygotowanie:
Dynie kroimy na pół, oczyszczamy z pestek.
Następnie kroimy na mniejsze kawałki/plastry.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut w zależności od wielkości dyni. Dynia będzie gotowa, gdy patyczek/widelec będzie wchodził gładko.
Studzimy.
Blendujemy na gładką masę.
Dynię Hokkaido możemy jeść ze skórką.
Podstawą dla niektórych z nich jest puree. Można kupić w sklepie gotowe, ale co domowe to domowe ;)
Składniki:
dynia Hokkaido,
Przygotowanie:
Dynie kroimy na pół, oczyszczamy z pestek.
Następnie kroimy na mniejsze kawałki/plastry.
Wykładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia, wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika i pieczemy około 35 minut w zależności od wielkości dyni. Dynia będzie gotowa, gdy patyczek/widelec będzie wchodził gładko.
Studzimy.
Blendujemy na gładką masę.
Dynię Hokkaido możemy jeść ze skórką.
Komentarze
Prześlij komentarz