Przejdź do głównej zawartości

Schab pieczony w niskiej temperaturze

Soczysty schab dzięki podsmażeniu i pieczeniu w niskiej temperaturze. Pikantny i pachnący dymem przez dodatek grubo mielonego pieprzu i papryki wędzonej. Jeden z lepszych - o ile nie najlepszy, schab jaki robiłam.





Składniki:
600 g schabu bez kości,
2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej,
pół łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego,
pół łyżeczki czosnku,
1 łyżeczka oregano,
1 łyżeczka majeranku
1 łyżka oleju
pół łyżeczki soli.

Przygotowanie:
Z schabu wykładamy nadmiar tłuszczu.
Przyprawy - prócz soli, mieszamy z olejem. Nacieramy marynatą mięso.
Odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc. 
Ważne jest aby mięso przed obróbką termiczną było w temperaturze pokojowej-  wtedy będzie się piekło równomiernie.
Przed samym obsmażeniem posypujemy solą.
Smażymy po minucie każdą ze stron na mocno rozgrzanej patelni.
Następnie wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na godzinę 20 minut.
Wyjmujemy z piekarnika, kroimy najwcześniej po 20 minutach, aby nie uciekły soki.


Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

Sałatka ziemniaczana z jajkiem

Sałatka ziemniaczana z jajkiem, ogórkiem małosolnym, rzodkiewką, dużą ilością koperku oraz jogurtem naturalnym. Porcja dla dwóch osób, pyszny posiłek na kolację lub do pracy. To także dobry pomysł na wykorzystanie "resztek" z lodówki ;)
Składniki: 4 średniej wielkości ziemniaki, duży ogórek małosolny, 2 duże rzodkiewki, 2 jajka, 4 - 5 łyżeczek jogurtu naturalnego, świeży koperek - około 1/3 dużego pęczku, świeżo mielony pieprz, szczypta soli
Przygotowanie: Ziemniaki obieramy ze skóry, gotujemy aż będą miękkie - ale nie rozgotowujemy. Ziemniaki muszą się dać kroić w kostkę. Jajka gotujemy na twardo lub półtwardo. Rzodkiewkę, ogórka, ziemniaki kroimy w kostkę. Koperek siekamy drobno. Jajka obieramy ze skorupek i kroimy na ćwiartki. Wszystkie składniki układamy na talerzu, dodajemy jogurt, posypujemy koperkiem oraz solimy i dodajemy pieprz.

Truskawkowa jogurtowa babka bez pieczenia

Nie ma chyba łatwiejszej babeczki w przygotowaniu,a na upalne dni taki deser jest idealny i orzeźwiający.

Składniki:
600 g jogurtu naturalnego typu greckiego
2 galaretki truskawkowe
500 g truskawek

Przygotowanie:
Galaretki rozpuszczamy w 200 ml gorącej wody. Studzimy.
Truskawki kroimy w kostkę.
Do jogurtu dodajemy stopniowo galaretkę i truskawki.
Przekładamy do formy.
Wkładamy do lodówki na 3-4 godziny.


Grillowany kurczak z suszonymi pomidorami i czosnkiem

Pikantna marynata do kurczaka, z suszonymi pomidorami, bazylią, oregano i 200% CZOSNKU! Sprawdzi się jako danie obiadowe podane z naturalnym ryżem i warzywami, ale także na tradycyjnego grilla.



Składniki: 1 duża podwójna pierś z kurczaka, 3 duże ząbki czosnku, 2 łyżeczki przyprawy suszone pomidory z czosnkiem, łyżeczka oregano, łyżeczka bazylii, szczypta soli
Przygotowanie: Czosnek wyciskamy przez praskę. Piersi z kurczaka dzielimy na 4 filety. Smarujemy je czosnkiem. Wszystkie przyprawy mieszamy razem - dodajemy do kurczaka i wcieramy w niego. Odstawiamy na godzinę w chłodne miejsce.
Po tym czasie wkładamy na rozgrzany grill - po około 3-5 minut z każdej strony w zależności od grubości mięsa (z wierzchu lekko zarumienione, w środku soczyste, ale nie surowe)

Deser owocowo - ciasteczkowy

Szybki, zimny deser z dużą ilością owoców i chrupiących ciasteczek.



Składniki:
(na dwie porcje)
200 g serka mascarpone,
350 g jogurtu greckiego,
łyżka cukru,
ok 80 g malin,
100 g borówek amerykańskich,
kiwi,
4-5 dużych truskawek,
kilka listków melisy,
10 ciasteczek owsianych

Przygotowanie:
Serek mieszamy z jogurtem i cukrem.
Ciasteczka owsiane kruszymy.
Kiwi kroimy na 4 plasterki - resztę w drobną kostkę.
Truskawki w plasterki.

Na dno kieliszka/szklanki wykładamy 2-3 łyżki masy serowo - jogutowej. Posypujemy ciasteczkami. Do ścianek przykładamy po 2 plastry kiwi, następnie po 2 łyżki masy, na której układamy borówki, truskawki i przykrywamy ostatnią łyżką masy, na której układamy maliny, kilka borówek, pokrojone w kostkę kiwi oraz kawałek truskawki i listek melisy.
Wkładamy na lodówki na 30 - 40 minut, aby się schłodził.


Czekoladowo - brzoskwiniowa krówka bez pieczenia

Uwielbiam takie ciasta, których przygotowanie jest dziecinnie łatwe. Słodka krówka z kakaowymi herbatnikami, masą budyniowo - galaretkową, a to wszystko delikatnie posypane wirórkami kokosowymi!


Składniki: ok 200 g kakaowych herbatników, 3 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 2 galaretki brzoskwiniowe, 3 łyżeczki cukru, 200 g masła, masa krówkowa kakaowa 460g, 6 łyżek wiórek kokosowych
Przygotowanie: W szklance mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Gdy będzie już ciepłe dodajemy budynie. Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje dodajemy galaretki. Dokladnie mieszamy, aby wszystko się równomiernie połączyło. Podgrzewamy na małym gazie jeszcze kilka chwil. Masę studzimy.
W tym czasie układamy pierwszą warstwę herbatników na dnie formy. Na rogrzaną patelnie dajemy wiórki koksowe, podrzewamy mieszając do uzyskania lekko złocistego koloru.
Gdy masa budyniowo - galaretkowa będzie całkowicie zimna, dodajemy stopniowo masło. Używając miksera, mieszamy do połączenia…

Deser Oreo

Deser mascarpone z bitą śmietaną i ciasteczkami oreo. Słodki, lekko chrupiący i baaaardzo kaloryczny ;)

Składniki:
125 g sera mascarpone
150-160 g śmietany 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
12 cisteczek Oreo

Przygotowanie:
Ciasteczka kruszmy. Połowę wsypujemy na dno szklanek/kieliszków.
Śmietanę ubijamy przez około 3-4 minuty wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser, zmiejszamy obroty i miksujemy aż masa będzie gładka.
Wykładamy ją na ciasteczka. Posypujemy pozostałymi Oreo, wkładamy na godzinę do lodówki.