Przejdź do głównej zawartości

Mus rabarbarowy

Świetny dodatek do deserów, naleśników, gofrów. Szybki i łatwy w przygotowaniu. Słodki i lekko kwaśny jednocześnie.

Składniki:
(na mały słoiczek)

3 rabarbary po ok 30cm każdy,
4 łyżki cukru,
2 łyżki wody.

Przygotowanie:
Rabarbar myjemy, kroimy na około 2 cm kawałki.
Przekładamy do rondla, dodajemy wodę oraz cukier.
Dusimy przez około 5 minut pod przykryciem co jakiś czas mieszając.
Po tymczasie rabarbar powinien być całkowicie miękki, rozpadający się.
Jeśli mazbyt dużo wody, należy przecedzić na sitku.
Przekładamy do słoiczka.


Komentarze

Popularne

Sałatka z mixem kasz i mieszanką meksykańską

Danie to przygotujemy w kilka chwil.
Nie dość, że jest łatwa i pyszna to jeszcze uniwersalna i zdrowa. Można ją zjeść jako:
- sałatkę na kolację,
- zabrać jako lunch do pracy/szkoły, - na ciepło jako dodatek do obiadu z mięsem.


Składniki: 2 saszetki mixu ziaren multigrano (kasza pęczak, kasza owsiana prażona, ryż czerwony, siemię lniane) sałatka meksykańska w puszce - masa po odsączeniu 260g (kukurydza, groszej, marchewka, czerwona fasola), pół łyżeczki soli
Przygotowanie: Kaszę gotujemy w osolonej wodzie przez 20 minut. Odsączamy dokładnie.  Sałatkę meksykańską przesypujemy na sito, aby odlać zalewę. Dodajemy do mixu kasz. Mieszamy.



Naleśniki budyniowe

Delikatne i pachnące budyniem waniliowym naleśniki. Świetnie smakują z musem rabarbarowym!

Składniki: 250 ml mleka, opakowanie budyniu waniliowego, 5 dużych łyżek mąki pszennej, jajko, łyżka oleju, 2 łyżki cukru
Przygotowanie: Mleko mieszamy razem z jajkiem i olejem. Dodajemy przesypane przez sito mąką oraz budyń, na samym końcu cukier. Mieszamy za pomocą trzepaczki lub miksujemy do połączenia się składników. Odstawiamy na 15 - 20 minut. Smażymy na mocno rozgrzanej patelni na lekko złocisty kolor z obu stron.

Sałatka grillowa

Moja zdaniem jest to najlepsza sałatka na grilla - pasuje  zarówno do kurczaka, wieprzowiny jak i do kiełbasy. Szybka i łatwa w przygotowaniu. Chrupiąca sałata i świeże warzywa! Pyszna - gorąco polecam!


Składniki: pół główki sałaty lodowej, ok 15-20 sztuk małych pomidorków czerwonych i żółtych, 3 duże rzodkiewki, pół papryki, pół zielonego ogórka, pół czerwonej cebuli, pół sera półtłustego typu sałatkowego, 5-6 łyżek oleju, łyżeczka bazylii, szczypta oregano
Przygotowanie: Sałatę rwiemy na mniejsze części. Ogórka obieramy ze skóry. Kroimy w plasterki razem z rzodkiewką i cebulą. Paprykę kroimy w kostkę. Pomidorki na 2-4 części w  zależności od wielkości. Ser również w kostkę. Wszystko razem mieszamy. Przed podaniem polewamy olejem wymieszanym z bazylią i oregano.

Grillowana pierś czosnkowo - ziołowa z cukinią

Gdy pogoda za oknem mało majowa - grillujemy w domu ;)

Grillowana pierś z kurczaka z cukinią. Dobrym dodatkiem będzie tu zarówno kasza pęczak jak i dip jogurtowy. Takiego kurczaka możemy również przygotować na tradycyjnym grillu, jednak tutaj czas przygotowania może się lekko wydłużyć.

Składniki:
jedna pierś z kurczaka,
dwie łyżeczki oregano,
łyżeczka pieprzu ziołowego,
pół łyżeczki czosnku lub jeden mały ząbek przeciśnięty przez praskę,
pół łyżeczki rozmarynu,
pół łyżeczki tymianku,
szczypta soli morskiej,
łyżka oleju
pół małej cukinii + szczypta soli i tymianku

Przygotowanie:
Pierś oczyszczamy z błon i dzielimy na dwie części.
Przyprawy mieszamy wraz z olejem. nacieramy nią kurczaka, odstawiamy na 30 minut.
Cukinię myjemy, kroimy na plastry, opruszamy solą i tymiankiem.
Na rozgrzany grill (w mnie w tym przypadku elektryczny) kładziemy pierś z kurczaka. Grillujemy po około 4-5 minut z każdej strony, aż mięso będzie gotowe.

Pod koniec wkładamy cukinię, którą grillujemy z dwóch stron.


Pasta z awokado, twarogiem i jajkiem

Lekko pikantna, pyszna pasta kanapkowa.
Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupkich grzanek.

Składniki: 1 dojarzałe awokado, 2 jajka, ok 50 g sera twarogowego wędzonego, 2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku, szczypta soli, ognista mieszanka przypraw (pieprz czarny, kolendra, chili, czosnek, gorczyca)
Przygotowanie: Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupek, kroimy na mniejsze kawałki. Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wydążamy miąższ, kroimy w kostkę. Dodajemy twaróg, szczyptę soli i mieszankę przypraw. Wszystko razem mieszamy za pomocą widelca.



Czekoladowo - brzoskwiniowa krówka bez pieczenia

Uwielbiam takie ciasta, których przygotowanie jest dziecinnie łatwe. Słodka krówka z kakaowymi herbatnikami, masą budyniowo - galaretkową, a to wszystko delikatnie posypane wirórkami kokosowymi!


Składniki: ok 200 g kakaowych herbatników, 3 szklanki mleka, 2 budynie waniliowe bez cukru, 2 galaretki brzoskwiniowe, 3 łyżeczki cukru, 200 g masła, masa krówkowa kakaowa 460g, 6 łyżek wiórek kokosowych
Przygotowanie: W szklance mleka rozrabiamy budynie. Pozostałe mleko podgrzewamy wraz z cukrem. Gdy będzie już ciepłe dodajemy budynie. Mieszamy. Gdy masa zgęstnieje dodajemy galaretki. Dokladnie mieszamy, aby wszystko się równomiernie połączyło. Podgrzewamy na małym gazie jeszcze kilka chwil. Masę studzimy.
W tym czasie układamy pierwszą warstwę herbatników na dnie formy. Na rogrzaną patelnie dajemy wiórki koksowe, podrzewamy mieszając do uzyskania lekko złocistego koloru.
Gdy masa budyniowo - galaretkowa będzie całkowicie zimna, dodajemy stopniowo masło. Używając miksera, mieszamy do połączenia…