Przejdź do głównej zawartości

Pasta z awokado, twarogiem i jajkiem

Lekko pikantna, pyszna pasta kanapkowa.
Najlepiej smakuje w towarzystwie chrupkich grzanek.


Składniki:
1 dojarzałe awokado,
2 jajka,
ok 50 g sera twarogowego wędzonego,
2 - 3 łyżki posiekanego szczypiorku,
szczypta soli,
ognista mieszanka przypraw (pieprz czarny, kolendra, chili, czosnek, gorczyca)

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo.
Obieramy ze skorupek, kroimy na mniejsze kawałki.
Awokado kroimy na pół, usuwamy pestkę, wydążamy miąższ, kroimy w kostkę.
Dodajemy twaróg, szczyptę soli i mieszankę przypraw.
Wszystko razem mieszamy za pomocą widelca.




Komentarze

Prześlij komentarz

Popularne

Chałka z kruszonką

Domowa chałka, z grubą, słodką kruszonką! Z podanych ilości składników wyszła bardzo duża chałka! Pysznie smakuje z kremem orzechowym lub dżemem!

Składniki: 2 i pół szklanki mąki, pół szklanki cukru, 20 g drożdy, 200 ml mleka, 60 g masła, 1 jajko, łyżeczka soli kruszonka: 50 g masła, 100 g maki, 100 g cukru dodatkowo: jajko, łyżka mleka Przygotowanie: Mleko podgrzewamy, dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru, dwie łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy na 10-15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować. Masło rozpuszczamy i studzimy. Do maki dodajemy zaczyn drożdżowy oraz pozostałe składniki. Zagniatamy na miękkie, elastyczne ciasto - w razie potrzeby podsypać mąką. Formujemy kulkę. Odkładamy w ciepłe miejsce, przykrywamy ściereczką na 1,5 godziny. Ciasto dzielimy na 3 części. Formujemy wałki i zaplatamy warkocz - musi być zwarty. Przekładamy na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Przykrywamy ściereczką i odstawiamy jeszcze na 15 minut. W tym czasie przygotowujemy kruszonkę. Do masła dodajemy cukier…

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Składniki:
2 saszetki ryżu białego
puszka kukurydzy słodkiej
4 jajka
2 puszki tuńczyka rozdrobnionego w wodzie i oleju
4 ogórki kiszone
1 średnia cebula
2 łyżki musztardy
3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg.instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Jajka gotujemy na twardo.
Cebulę,ogórki i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Dodajemy ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę.
Mieszamy i dokładamy majonez wraz z musztardą.
Doprawiamy do smaku.


Bułki czosnkowe

Puszyste, mięciutkie i maślane bułki pachnące czosnkiem, cebulą oraz koperkiem. 


Składniki:
20 g drożdży,
2 i pół szklanki maki pszennej,
150 ml mleka,
1 jajko,
80 g masła
duża szczypta soli,
łyżeczka cukru,

100 g masła,
3-4 ząbki czosnku,
pół małej cebuli,
koperek
sól, pieprz

jajko do posmarowania bułek

Przygotowanie:
Podgrzewamy mleko, musi być ciepłe, ale nie gorące, dodajemy łyżeczkę cukru, drożdże oraz 2 łyżki mąki. Mieszamy i odstawiamy pod przykryciem na 15 minut.
Masło rozpuszczamy i studzimy.
Gotowy zaczyn dodajemy do mąki wraz z jajkiem, masłem oraz solą. Ugniatamy na miękkie elastyczne ciasto - musi odchodzić od ręki - w razie potrzeby lekko podsypać mąką.
Przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na 1,5 godziny.
Ciasto dzielimy na 6 części - formujemy kulki, które lekko spłaszczamy i  delikatnie nacinamy w dwóch miejscach, aby później zrobić miejsce na masło. Odstawiamy na 15 minut.

Czosnek przeciskamy przez praskę, cebulę i koperek drobno siekamy. Łączmy wraz z ma…

Gołąbki bez zawijania

Gołąbki bez zawijania czyli mięso mielone z kapustą i cebulą w pysznym sosie pomidorowym. Propozycja obiadowa, z podanych ilości wychodzi 19-20 sztuk gołąbków.


Składniki:
1 kg kapusty białej,
500 g mięsa mielonego,
1 duża cebula,
szklanka ryżu,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
4 jajka,
2 łyżki kaszy manny,
łyżka bułki tartej,
sól, pieprz,
2 łyżki majeranku,
kilka ziaren ziela angielskiego,
2-3 liście laurowe,
łyżeczka cukru,
łyżka mąki
olej

Przygotowanie:
Kapustę drobno siekamy. Cebulę kroimy w małą kostkę. Dodajemy łyżkę soli, mieszamy i odstawiamy na godzinę. Po tym czasie odsączamy z nadmiaru wody.
Ryż gotujemy w osolonej wodzie w proporcji 1:2 na pół miękko - około 7-8 minut.
Dodajemy do kapusty wraz z mięsem mielonym, jajkami, kaszą manną, bułką tartą, łyżką majeranku, szczyptą pieprzu. Dokładnie mieszamy.
Formujemy kotleciki, smażymy na rozgrzanym oleju na rumiano z obu stron.
Przekładamy do garnka, zalewamy gorącą wodą, dodajmy liść laurowy, ziele angielskie oraz pozostały majeran…

Schab pieczony w niskiej temperaturze

Soczysty schab dzięki podsmażeniu i pieczeniu w niskiej temperaturze. Pikantny i pachnący dymem przez dodatek grubo mielonego pieprzu i papryki wędzonej. Jeden z lepszych - o ile nie najlepszy, schab jaki robiłam.





Składniki: 600 g schabu bez kości, 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej, pół łyżeczki pieprzu czarnego grubo mielonego, pół łyżeczki czosnku, 1 łyżeczka oregano, 1 łyżeczka majeranku 1 łyżka oleju pół łyżeczki soli.
Przygotowanie: Z schabu wykładamy nadmiar tłuszczu. Przyprawy - prócz soli, mieszamy z olejem. Nacieramy marynatą mięso. Odstawiamy na minimum 2 godziny a najlepiej na całą noc.  Ważne jest aby mięso przed obróbką termiczną było w temperaturze pokojowej-  wtedy będzie się piekło równomiernie. Przed samym obsmażeniem posypujemy solą. Smażymy po minucie każdą ze stron na mocno rozgrzanej patelni. Następnie wkładamy do nagrzanego do 100 stopni piekarnika na godzinę 20 minut. Wyjmujemy z piekarnika, kroimy najwcześniej po 20 minutach, aby nie uciekły soki.


Deser Oreo

Deser mascarpone z bitą śmietaną i ciasteczkami oreo. Słodki, lekko chrupiący i baaaardzo kaloryczny ;)

Składniki:
125 g sera mascarpone
150-160 g śmietany 30%
2 płaskie łyżki cukru pudru
12 cisteczek Oreo

Przygotowanie:
Ciasteczka kruszmy. Połowę wsypujemy na dno szklanek/kieliszków.
Śmietanę ubijamy przez około 3-4 minuty wraz z cukrem pudrem. Następnie stopniowo dodajemy ser, zmiejszamy obroty i miksujemy aż masa będzie gładka.
Wykładamy ją na ciasteczka. Posypujemy pozostałymi Oreo, wkładamy na godzinę do lodówki.


Fit placki z jablkami

Gdy poranki są ciemne i zimne - mam ochotę jeść śniadania tylko na ciepło - owsiankę lub takie placki jak dziś.



Składniki:
(Na 3-4 placki)
4 lyzki otrąb owsianych
łyżka płatów płatków owsianych górskich
1 jajko
łyżeczka miodu
2 łyżki jogurtu naturalnego
pół słodkiego jabłka

Przygotowanie
Jabłko obieramy i kroimy w mala kostkę.
Wszystkie składniki mieszamy razem.
Smażymy bez tłuszczu na rozgrzanej patelni na rumiany kolor.

Zapiekane naleśniki z serem (na słodko)

Pyszne naleśniki z serem, rodzynkami w rumie, zapiekane pod budyniem śmietankowym. Są obłędne!



Składniki:
na naleśniki:
500 ml mleka,
2 szklanki mąki,
2 łyżki cukru,
jajko,
szczypta soli

na farsz:
500 g sera półtłustego,
3 łyżki cukru,
200 ml jogurtu naturalnego,
1 łyżka przyprawy do sernika,
100 g rodzynek,
3 kieliszki rumu,

dodatkowo:
500 ml mleka,
budyń śmietankowy,
łyżeczka cukru

Przygotowanie:
Składniki na na ciasto naleśnikowe mieszamy razem. Smażymy na rumiany kolor z obu stron.

Rodzynki moczymy w rumie min. 30 minut.

Do sera dodajemy jogurt, cukier, przyprawę do sernika, odsaczone rodzynki. Mieszamy.

Na naleśniki nakładamy ser i składamy w kopertę. Układamy w naczyniu żaroodpornym.

Budyń przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Zalewamy nim naleśniki.
Wkładamy do nagrzanego do 200 stopni i ustawionego na termoobieg piekarnika na około 10 minut.

Przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.




Bułki drożdżowe z budyniem

Ciasto jest niezwykle miękkie i puszyste. Bardzo dobrze komponuje się z masą budyniową.
Polecam zabrać taką bułkę na drugie śniadanie do pracy lub szkoły.



Składniki:

ciasto:

300  g mąki + 2 łyżki
80 g cukru + łyżka
30 g drożdży świeżych
150 ml mleka +łyżka mleka
3 żółtka
2 całe jajka
50 g masła

budyń:
opakowanie budyniu z cukrem
400ml mleka

Przygotowanie:
Ciasto drożdżowe wyrabiamy tak jak w przypadku drożdżówek z kruszonką.

Mleko podgrzewamy.
1/4 jego część mieszamy z 2 łyżkami mąki, łyżką cukru i drożdżami. Odstawiamy na 20minut.
Następnie do zaczynu dodajemy mąkę, jajka, 2 żółtka, roztopione masło i ciepłe mleko. Mieszamy na jednolitą, miękką masę. Można dodać max 2 łyżki mąki więcej, masa nie może być zbita i twarda!
Musi być delikatna i umiarkowanie związana.
Podsypujemy mąką, przykrywamy ściereczką, odstawiamy w ciepłe miejsce na godzinę.
W tym czasie ciasto podwoi swoją objętość.

Wyjmujemy ciasto z miski i dzielimy na 8 części. Formujemy kulki (możemy lekko podsypać mąką). P…

Schab w sosie majonezowo - ketchupowym

Przepis ten podbił serca i podniebienia wszystkich znajomych. Dzięki temu, że jest nieskomplikowany może go przyrządzić każdy i za każdym razem wyjdzie niezwykle smaczny!

Schab jest bardzo kruchy, mięciutki i rozpływa się w ustach. Dzięki cebuli lekko słodkawy. Najlepiej podawać go z kluskami śląskimi lub pyzami.




*przepis od mamy koleżanki
Składniki:
(na około 15 sztuk):

1 kg schabu,
600 g cebuli,
6 łyżek majonezu,
6 łyżeczek ketchupu,
około 40-50 g przyprawy gyros,
szczypta pieprzu i soli
łyżka masła

Przygotowanie:
Schab obkrawamy z tłustych kawałków.
Kroimy na około 1 cm plastry.
Lekko rozklepujemy i posypujemy z każdej strony przyprawą gyros.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Podsmażamy lekko na maśle, aż nam się zeszkli ze szczyptą soli i pieprzu.
Ketchup mieszamy razem z majonezem i cebulą.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy trochę sosu, a niego kotlety i tak na przemian - kończąc na sosie.
Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni…