Bułeczki maślane (drożdżowe)


Puszyste drożdżowe i maślane bułeczki ! Są przepyszne! Można je zjeść same lub z dżemem czy konfiturą.



Składniki:
na 7-8 bułek
ok 150 ml ciepłego mleka,
100 g masła,
2 szklanki maki + do podsypania
15 g drożdży świeżych,
pół szklanki cukru,
1/3 szklanki cukru + łyżeczka,
1 jajko,
szczypta soli

dodatkowo:
+ jajko i łyżka mleka
cukier perlisty

Przygotowanie: 

Masło rozpuszczamy i studzimy.
Do mleka dodajemy drożdże, łyżeczkę cukru oraz mąki. Mieszamy, odstawiamy na 10 minut - zaczyn w tym czasie zacznie nam pracować.

Dodajemy go do mąki i wyrabiamy wraz z masłem, jajkiem, cukrem oraz solą przez kilka minut, aż masa będzie elastyczna.
Formujemy kulkę. Odstawiamy przykryte ściereczką na półrotej godziny.

Po tym czasie ciasto podsypujemy delikatnie mąką i wyrabiamy jeszcze 2-3 minuty. Dzielimy na 7-8 części. Przekładamy do formy tortowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Przykrywamy ściereczką i zostawiamy na 15 minut - ciasto jeszcze urośnie.


Następnie smarujemy roztrzepanym jakiem z mlekiem i posypujemy cukrem perlistym.
Wkładamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na około 25 minut.






Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec