Filety z kurczaka faszerowane szpinakiem

Filety z kurczaka ze szpinakiem, serem mozzarella oraz pleśniowym. Pysznie danie obiadowe, która warto przygotować ze świeżym szpinakiem.
Całość zapiekana w piekarniku - bez panierki i dodatkowego tłuszczu! Lekko pikantne, a jednocześnie delikatne.



Składniki:
3 filety z piersi kurczaka,
świeży szpinak - około 500g,
2 ząbki czosnku,
kulka sera mozzarella lub mozzarella light,
ok 80 g sera pleśniowego
świeżo mielony pieprz,
sól,
łyżka masła

Przygotowanie:
Szpinak dokładnie myjemy i kroimy, ale niezbyt drobno.
Czosnek przeciskamy przez praskę, dodajemy do szpinaku. Dusimy na średnim ogniu na maśle przez około 10 minut, co jakiś czas mieszając.
Filet z kurczaka dzielimy 2-3 części, lekko rozklepujemy, posypujemy solą oraz pieprzem z obu stron.
Sery kroimy na mniejsze kawałki lub plastry.

Na filet nakładamy szpinak, po kawałku sera. Zwijamy w kopertę / saszetkę.
Możemy użyć małych wykałaczek, aby mięso lepiej się ściągnęło przy pieczeniu - zaraz po upieczeniu wyciągamy.







Przekładamy do naczynia żaroodpornego, pieczemy przez 30 minut w temperaturze 180 stopni pod przykryciem.



Komentarze