Cukinia faszerowana mięsem mielonym

Prosty i pyszny obiad. Cukinia faszerowana mięsem mielonym, papryką, cebulą, czosnkiem, zapieczona pod serem mozzarella.


Składniki:
2 duże cukinie,
300 g mięsa mielonego,
pół zielonej papryki,
3 ząbki czosnku,
duża cebula,
ok 150g startego sera mozzarella,
sól, pieprz,
łyżeczka słodkiej papryki
szczypiorek

Przygotowanie:
Cukinie myjemy, odcinamy końcówki, kroimy wzdłuż na pół. Usuwamy częściowo, za pomocą łyżki miąższ, aby powstały łódeczki i miejsce na farsz.
Cebulę obieramy drobno kroimy, paprykę w małą kostkę, dodajemy do miąższu cukinii. Podsmażmy kilka chwil, aż cebula się lekko zeszkli. Dodajemy mięso oraz przyprawy. Smażymy przez 3-4 minuty  - mięso ma być jeszcze lekko niedosmażone - dojdzie  w piekarniku. Dodajemy 2 łyżki sera, aby lekko związał masę.
Cukinie solimy i pieprzymy. Do łódeczek wkładamy farsz. Pieczemy w 200 stopniach przez około 25 minut, aż cukinia będzie miękka. Pod koniec dodajemy ser z wierzchu.
Przed podaniem posypujemy posiekanym szczypiorkiem.


Komentarze