Ciasto bałagan

 Ciasto z herbatnikami, powidłami śliwkowymi, masą kajmakową i orzechami - taki pyszny bałagan!


Składniki:

650 ml mleka,

2 łyżki cukru,

2 budynie śmietankowe,

50 g masła,

słoiczek powideł śliwkowych,

ok 200 g masy krówkowej,

430 g herbatników,

100 g orzechów włoskich

 

Przygotowanie:

Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałe podgrzewamy wraz z cukrem. Dodajemy budyń, gotujemy co chwilę mieszając aż masa będzie gęsta i jednolita. Studzimy.

Dodajemy masło w temp. pokojowej, Miksujemy.

Dno formy wykładamy pierwszą warstwą herbatników, następnie rozsmarowujemy masą krówkową, przekładamy kolejną warstwą herbatników, na którą wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy herbatnikami, smarujemy powidłami śliwkowymi, układamy ostatnią warstwą herbatników, pozostałą część masy budyniowej, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.

Wkładamy do lodówki na noc.


Komentarze

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec