Ciasto z herbatnikami, powidłami śliwkowymi, masą kajmakową i orzechami - taki pyszny bałagan!
Składniki:
650 ml mleka,
2 łyżki cukru,
2 budynie śmietankowe,
50 g masła,
słoiczek powideł śliwkowych,
ok 200 g masy krówkowej,
430 g herbatników,
100 g orzechów włoskich
Przygotowanie:
Budynie rozpuszczamy w 200 ml mleka. Pozostałe podgrzewamy wraz z cukrem. Dodajemy budyń, gotujemy co chwilę mieszając aż masa będzie gęsta i jednolita. Studzimy.
Dodajemy masło w temp. pokojowej, Miksujemy.
Dno formy wykładamy pierwszą warstwą herbatników, następnie rozsmarowujemy masą krówkową, przekładamy kolejną warstwą herbatników, na którą wykładamy połowę masy budyniowej, przykrywamy herbatnikami, smarujemy powidłami śliwkowymi, układamy ostatnią warstwą herbatników, pozostałą część masy budyniowej, a wierzch posypujemy posiekanymi orzechami.
Wkładamy do lodówki na noc.
Z takim bałaganem to można żyć :D genialne ciasto!
OdpowiedzUsuńDzięki 😁
UsuńJaki wymiar blaszki?
OdpowiedzUsuń25 x 30 cm 🙂
UsuńTaki bałagan to ja rozumiem :)
OdpowiedzUsuń