Zupa pomidorowa z klopsami

Zupa pomidorowa na rosole z mięsnymi małymi pulpecikami z koperkiem, podana z łyżką gęstej śmietany to bardzo sycący obiad!

Tradycyjna, ulubiona pomidorowa trochę inaczej.

Składniki:

500 g mięsa mielonego,

pęczek koperku,

cebula,

łyżka bułki tartej,

jajko,

sól, pieprz,

łyżka masła,

bulion rosołowy - ok 2 litrów z ugotowaną marchewką *2 duże sztuki

40 g przecieru pomidorowego,

pomidory krojone w puszce


Przygotowanie:

Cebulę kroimy w małą kostkę, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, łyżeczką soli oraz pieprzem, zagniatamy. Formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego.

Rozgrzewamy patelnię wraz z masłem, Wrzucamy mięsne kulki, podsmażamy przez 5 minut, aby się lekko zarumieniły.

Dodajemy do ciepłego bulionu/rosołu wraz z pokrojoną w plasterki marchewką. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy przecier i pomidory, gotujemy jeszcze przez 15 minut. 

Podajemy ze śmietaną i ulubionym makaronem.

Komentarze