Zupa pomidorowa na rosole z mięsnymi małymi pulpecikami z koperkiem, podana z łyżką gęstej śmietany to bardzo sycący obiad!
Tradycyjna, ulubiona pomidorowa trochę inaczej.
Składniki:
500 g mięsa mielonego,
pęczek koperku,
cebula,
łyżka bułki tartej,
jajko,
sól, pieprz,
łyżka masła,
bulion rosołowy - ok 2 litrów z ugotowaną marchewką *2 duże sztuki
40 g przecieru pomidorowego,
pomidory krojone w puszce
Przygotowanie:
Cebulę kroimy w małą kostkę, dodajemy do mięsa wraz z jajkiem, bułką tartą, posiekanym koperkiem, łyżeczką soli oraz pieprzem, zagniatamy. Formujemy małe kulki wielkości orzecha włoskiego.
Rozgrzewamy patelnię wraz z masłem, Wrzucamy mięsne kulki, podsmażamy przez 5 minut, aby się lekko zarumieniły.
Dodajemy do ciepłego bulionu/rosołu wraz z pokrojoną w plasterki marchewką. Podgrzewamy na średnim ogniu przez 10 minut, następnie dodajemy przecier i pomidory, gotujemy jeszcze przez 15 minut.
Podajemy ze śmietaną i ulubionym makaronem.
Komentarze
Prześlij komentarz