Szynka pieczona z warzywami

Szynka pieczona z cebulą, pieczarkami, cukinią i pomidorami to pyszny pomysł na danie jednogarnkowe dla całej rodziny!



Składniki:

1 kg mięsa z szynki,

250 g pieczarek,

350 g cebuli,

średniej wielkości cukinia - ok 250g,

4 podłużne pomidory,

2 ząbki czosnku,

szczypta soli,

pieprz,

łyżeczka słodkiej papryczki,

łyżeczka suszonych pomidorów z czosnkiem,

łyżka oleju


Przygotowanie:

Szynkę oczyszczamy z błon oraz nadmiaru tłuszczu. Kroimy na plastry grubości ok 1 cm.

Dodajemy przyprawy: sól, pieprz, papryczkę, suszone pomidory oraz olej. Łączymy ze sobą.

Cebulę kroimy w grube pół plastry, pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki jeśli są duże.

Czosnek w plastry, cukinię w grube plastry, pomidor na 4 części.

Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy cebulę, pieczarki oraz mięso.

Wkładamy do nagrzanego do 170 stopni piekarnika bez przykrycia na 50 minut, następnie dokładamy cukinię pieczemy kolejne 10 minut, na sam koniec na 5 minut wkładamy pomidora.

Komentarze