Kociołek warzywny z wołowiną

 Danie jednogarnkowe z sezonowymi świeżymi warzywami oraz wołowiną - można ją zastąpić także np. szynką wieprzową - skróci to czas przygotowania.


Składniki:

800 g mięsa wołowego,

500 g cebuli,

350g fasoli szparagowej żółtej,

500 g papryki czerwonej,

500 g pieczarek

pomidory w puszce krojone,

bulion,

łyżka masła,

sól, pieprz


Przygotowanie:

Wołowinę kroimy na kawałki 1-2cm, podsmażamy na maśle w garnku o grubym dnie, przez około 5 minut. Zalewamy bulionem, aby zakrył mięso.

Gotujemy na małym ogniu przez godzinę.

Z fasoli odcinamy końcówki, dodajemy do mięsa, wraz z pokrojoną w piórka cebulą, dusimy przez 20 minut, następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, w plastry cukinie oraz pieczarki i pomidory z puszki.

Mieszamy - dusimy na małym ogniu kolejne 20 minut - mięso w tym czasie powinno być już miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.


Komentarze

Prześlij komentarz