Danie jednogarnkowe z sezonowymi świeżymi warzywami oraz wołowiną - można ją zastąpić także np. szynką wieprzową - skróci to czas przygotowania.
Składniki:
800 g mięsa wołowego,
500 g cebuli,
350g fasoli szparagowej żółtej,
500 g papryki czerwonej,
500 g pieczarek
pomidory w puszce krojone,
bulion,
łyżka masła,
sól, pieprz
Przygotowanie:
Wołowinę kroimy na kawałki 1-2cm, podsmażamy na maśle w garnku o grubym dnie, przez około 5 minut. Zalewamy bulionem, aby zakrył mięso.
Gotujemy na małym ogniu przez godzinę.
Z fasoli odcinamy końcówki, dodajemy do mięsa, wraz z pokrojoną w piórka cebulą, dusimy przez 20 minut, następnie dodajemy pokrojoną w dużą kostkę paprykę, w plastry cukinie oraz pieczarki i pomidory z puszki.
Mieszamy - dusimy na małym ogniu kolejne 20 minut - mięso w tym czasie powinno być już miękkie. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem.
Lubię takie dania jednogarnkowe. Chętnie i to wypróbuję. :)
OdpowiedzUsuń