Szybka przekąska z ciasta francuskiego z serem, słodkimi jabłkami, żurawiną, orzechami - małe słodkości do kawy.
Składniki:
2 op. ciasta francuskiego,
łyżka cukru pudru,
250 g sera z wiaderka,
3 łyżki prażonych jabłek,
duża garść żurawiny,
duża garść orzechów włoskich,
jajko,
cukier perlisty.
Przygotowanie:
Do sera dodajemy cukier, żurawinę, posiekane orzechy, jabłka prażone - mieszamy.
Każde opakowanie ciasta dzielimy na dwie części.
Nakładamy masę serową na połowie szerokości.
Zwijamy ciasto w rulon, zamykamy z obu stron, aby nadzienie nam zbytnio nie wyleciało podczas pieczenia.
Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-17 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.
Studzimy i kroimy na kawałki.
Pychota! Podoba mi się takie serowo-żurawinowe nadzienie. :)
OdpowiedzUsuń