Ciasto francuskie z serem, jabłkami i żurawiną

Szybka przekąska z ciasta francuskiego z serem, słodkimi jabłkami, żurawiną, orzechami - małe słodkości do kawy.


Składniki:

2 op. ciasta francuskiego,

łyżka cukru pudru,

250 g sera z wiaderka,

3 łyżki prażonych jabłek,

duża garść żurawiny,

duża garść orzechów włoskich,

jajko,

cukier perlisty.

 

Przygotowanie:

Do sera dodajemy cukier, żurawinę, posiekane orzechy, jabłka prażone - mieszamy.

Każde opakowanie ciasta dzielimy na dwie części.

Nakładamy masę serową na połowie szerokości.


 

Zwijamy ciasto w rulon, zamykamy z obu stron, aby nadzienie nam zbytnio nie wyleciało podczas pieczenia.

Smarujemy roztrzepanym jajkiem, posypujemy cukrem perlistym.

Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 15-17 minut, aż ciasto będzie ładnie zarumienione.

Studzimy i kroimy na kawałki.

Komentarze

  1. Pychota! Podoba mi się takie serowo-żurawinowe nadzienie. :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz