Szybka i smaczna sałatka, na ciepło i na zimno, z brokułem, kurczakiem, serem typu sałatkowym (a'la feta), chrupiącymi orzechami pekan oraz dipem na bazie śmietany, majonezu z niewielkim dodatkiem czosnku.
Składniki:
1 duży brokuł,
duży filet z kurczaka,
garść orzechów pekan,
150 g sera sałatkowego półtłustego,
4 łyzki śmietany,
łyżka majonezu,
łyżeczka soku z cytryny,
łyżeczka musztardy,
sól,
łyżka przyprawy kebab gyros
olej
Przygotowanie:
Brokuł dzielimy na różyczki, dodajemy do wrzącej osolonej wody, gotujemy przez 7 minut, odcedzamy.
Kurczaka posypujemy z każdej strony przyprawą, smażymy na niewielkiej ilości oleju z obu stron przez 5 -6 minut, aż mięso będzie gotowe, odkładamy na 5-6 minut, a następie kroimy na kawałki lub plastry.
Do śmietany dodajemy majonez, szczyptę soli, musztardę, sok z cytryny, przeciśnięty przez praskę czosnek - mieszamy.
Ser kroimy w kostkę.
Do brokuła dodajemy kurczaka, ser, polewamy dipem, dodajemy orzechy.
Smacznie się prezentuje. Bardzo chetnie spróbuję
OdpowiedzUsuńPodoba mi się dodatek orzeszków. Pycha :)
OdpowiedzUsuńZ selerem jeszcze nie robiłam,. Będę musiała kiedyś spróbować.
OdpowiedzUsuń