Pasztet z cukinii z dodatkiem marchewki, cebuli, natki pietruszki i nadającego charakteru curry.
Jako przekąska, jako dodatek do dań obiadowych, na wynos do pracy ...
Składniki:
1 kg cukinii,
2 średnie marchewki,
cebula,
3 ząbki czosnku,
pęczek natki pietruszki,
3 małe jajka,
220 g bułki tartej,
sól, pieprz,
łyżeczka oregano,
łyżeczka bazylii,
czubata łyżeczka curry,
pół łyżeczki czarnuszki
Przygotowanie:
Cukinię ścieramy na małych oczkach, posypujemy łyżeczką soli - odstawiamy na 30 minut, aż puści wodę. Odsączamy.
Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.
Wszystkie składniki - cukinia, marchew, cebula, czosnek, przyprawy, jajka, bułka tarta, posiekana natka pietruszki - mieszamy razem.
Przykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy czarnuszką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę i 10 minut.
Studzimy.
Będę musiała spróbować. Przepis brzmi smacznie.
OdpowiedzUsuńMusi być pyszny. :) Własnej roboty zawsze najlepsze.
OdpowiedzUsuńNie miałam okazji takiego spróbować. Bardzo jestem chętna
OdpowiedzUsuń