Pasztet z cukinii z curry

 Pasztet z cukinii z dodatkiem marchewki, cebuli, natki pietruszki i nadającego charakteru curry.

Jako przekąska, jako dodatek do dań obiadowych, na wynos do pracy ... 


Składniki:

1 kg cukinii,

2 średnie marchewki,

cebula,

3 ząbki czosnku,

pęczek natki pietruszki,

3 małe jajka,

220 g bułki tartej,

sól, pieprz,

łyżeczka oregano,

łyżeczka bazylii,

czubata łyżeczka curry,

pół łyżeczki czarnuszki


Przygotowanie:

Cukinię ścieramy na małych oczkach, posypujemy łyżeczką soli - odstawiamy na 30 minut, aż puści wodę. Odsączamy.
Marchewkę ścieramy na małych oczkach. Cebulę drobno siekamy, czosnek przeciskamy przez praskę.

Wszystkie składniki - cukinia, marchew, cebula, czosnek, przyprawy, jajka, bułka tarta, posiekana natka pietruszki - mieszamy razem.

Przykładamy do formy keksowej wyłożonej papierem do pieczenia.
Posypujemy czarnuszką.
Wstawiamy do nagrzanego do 180 stopni piekarnika na 1 godzinę i 10 minut.
Studzimy.

Komentarze

  1. Będę musiała spróbować. Przepis brzmi smacznie.

    OdpowiedzUsuń
  2. Musi być pyszny. :) Własnej roboty zawsze najlepsze.

    OdpowiedzUsuń
  3. Nie miałam okazji takiego spróbować. Bardzo jestem chętna

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz