Pyszna zupa krem z kurkami, szybka i łatwa w przygotowaniu.
Składniki:
300 g świeżych kurek,
450 g ziemniaków,
150 g marchewki,
duża cebula,
850 ml bulionu,
2 łyżki masła,
sól,pieprz
serek sałatkowy - mały kawałek,
koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki, marchew obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu gotujemy do miękkości.
Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle wraz z kurkami, które wcześniej należy dobrze wyczyścić.
Podsmażamy na średnim ogniu przez około 7 minut, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.
Dodajemy do ugotowanych warzyw, gotujemy jeszcze 5 minut. (możemy zostawić kilka podsmażonych kurek do dekoracji)
Następnie blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.
Podajemy z kawałkiem sera sałatkowego oraz koperkiem.
Zapowiada się smaczne,. Jeszcze nigdy nie jadłam takiego kremu
OdpowiedzUsuńKoniecznie muszę wypróbować, bo kurki wprost uwielbiam. :)
OdpowiedzUsuńSmakowity kurkowy krem i piękny kolor. :)
OdpowiedzUsuńNie przepadam za grzybami, ale taki krem z checią bym spróbowała
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam. Będę musiała spróbować.
OdpowiedzUsuń