Zupa krem z kurkami

 Pyszna zupa krem z kurkami, szybka i łatwa w przygotowaniu.


Składniki:

300 g  świeżych kurek,

450 g ziemniaków,

150 g marchewki,

duża cebula,

850 ml bulionu,

2 łyżki masła,

sól,pieprz

serek sałatkowy - mały kawałek,

koperek do dekoracji

 

Przygotowanie:

Ziemniaki, marchew obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do bulionu gotujemy do miękkości.

Cebulę drobno kroimy, podsmażamy na maśle wraz z kurkami, które wcześniej należy dobrze wyczyścić.
Podsmażamy na średnim ogniu przez około 7 minut, pod przykryciem, co jakiś czas mieszając.

Dodajemy do ugotowanych warzyw, gotujemy jeszcze 5 minut. (możemy zostawić kilka podsmażonych kurek do dekoracji)

Następnie blendujemy na gładki krem, doprawiamy solą i pieprzem do smaku.

Podajemy z kawałkiem sera sałatkowego oraz koperkiem.


Komentarze

  1. Zapowiada się smaczne,. Jeszcze nigdy nie jadłam takiego kremu

    OdpowiedzUsuń
  2. Koniecznie muszę wypróbować, bo kurki wprost uwielbiam. :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Smakowity kurkowy krem i piękny kolor. :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Nie przepadam za grzybami, ale taki krem z checią bym spróbowała

    OdpowiedzUsuń
  5. Nigdy nie robiłam. Będę musiała spróbować.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz