Zupa zalewajka z grzybami i białą kiełbasą

 Zupa zalewajka - gotowana na białej kiełbasie z dodatkiem ziemniaków oraz grzybów, zabielona śmietaną. Pyszna rozgrzewająca zupa.


Składniki:

4 kiełbasy białe surowe,

500 g ziemniaków,

ok 100 g świeżych grzybów,

duża cebula,

250 ml dobrego zakwasu - barszczu białego,

sól, pieprz, majeranek,

2 ząbki czosnku,

ziele angielskie, liść laurowy,

duża łyżka śmietany 18% ,

łyżka masła


Przygotowanie:

Do ok 800 ml wody dodajemy obrane ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka liści laurowych, łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia.
Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy kiełbasę - parzymy bez gotowania przez około 20-25 minut.
Wyjmujemy kiełbasę.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.

Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę wraz z cebulą. Podsmażamy na łyżce masła, aż cebula będzie lekko brązowa.
Dodajemy do ziemniaków, zalewamy barszczem, dodajemy łyżkę majeranku oraz szczyptę pieprzu, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry lub kostkę białą kiełbasę.
Zabielamy śmietaną (odlewamy trochę barszczu, dodajemy śmietanę - mieszamy. Nie wlewamy zimnej bezpośrednio do zupy, aby nam się nie zważyła).


Komentarze