Zupa zalewajka - gotowana na białej kiełbasie z dodatkiem ziemniaków oraz grzybów, zabielona śmietaną. Pyszna rozgrzewająca zupa.
Składniki:
4 kiełbasy białe surowe,
500 g ziemniaków,
ok 100 g świeżych grzybów,
duża cebula,
250 ml dobrego zakwasu - barszczu białego,
sól, pieprz, majeranek,
2 ząbki czosnku,
ziele angielskie, liść laurowy,
duża łyżka śmietany 18% ,
łyżka masła
Przygotowanie:
Do ok 800 ml wody dodajemy obrane ząbki czosnku, kilka ziarenek ziela angielskiego, kilka liści laurowych, łyżeczkę soli. Doprowadzamy do wrzenia.
Następnie zmniejszamy ogień, dodajemy kiełbasę - parzymy bez gotowania przez około 20-25 minut.
Wyjmujemy kiełbasę.
Dodajemy obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki. Gotujemy do miękkości.
Grzyby oczyszczamy, kroimy w kostkę wraz z cebulą. Podsmażamy na łyżce masła, aż cebula będzie lekko brązowa.
Dodajemy do ziemniaków, zalewamy barszczem, dodajemy łyżkę majeranku oraz szczyptę pieprzu, gotujemy przez 10 minut. Dodajemy pokrojoną w plastry lub kostkę białą kiełbasę.
Zabielamy śmietaną (odlewamy trochę barszczu, dodajemy śmietanę - mieszamy. Nie wlewamy zimnej bezpośrednio do zupy, aby nam się nie zważyła).
Komentarze
Prześlij komentarz