Małe ziemniaczki otulone cienkimi plastrami boczku. Mała, smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która świetnie smakuje z dipem czosnkowym / jogurtowym / ziołowym.
Składniki:
8 małych ziemniaków,
16 cienkich plastrów boczku parzonego,
sól, pieprz, słodka papryka w proszku
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy ze skóry (jeśli macie młode - wystarczy dobrze wyczyścić).
Do gotującej się osolonej wody dodajemy ziemniaki. Gotujemy około 10-15 minut w zależności od ziemniaka - musi być ugotowany w 90% - miękki, ale nie rozpadać się.
Ziemniaki odcedzamy. Każdego ziemniaka zawijamy w boczek (dwoma plastrami tworząc otoczkę dla ziemniaka).
Posypujemy pieprzem, papryką.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 5-7 minut, aż boczek będzie ładnie zarumieniony.
Komentarze
Prześlij komentarz