Ziemniaczki w boczku

Małe ziemniaczki otulone cienkimi plastrami boczku. Mała, smaczna i łatwa w przygotowaniu przekąska, która świetnie smakuje z dipem czosnkowym / jogurtowym / ziołowym.



Składniki:

8 małych ziemniaków,

16 cienkich plastrów boczku parzonego,

sól, pieprz, słodka papryka w proszku


Przygotowanie:

Ziemniaki obieramy ze skóry (jeśli macie młode - wystarczy dobrze wyczyścić).

Do gotującej się osolonej wody dodajemy ziemniaki. Gotujemy około 10-15 minut w zależności od ziemniaka - musi być ugotowany w 90% - miękki, ale nie rozpadać się.

Ziemniaki odcedzamy. Każdego ziemniaka zawijamy w boczek (dwoma plastrami tworząc otoczkę dla ziemniaka).
Posypujemy pieprzem, papryką.
Wstawiamy do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na około 5-7 minut, aż boczek będzie ładnie zarumieniony.


Komentarze