Puszyste naleśniki kakaowe z bitą śmietaną, posypane gorzką czekoladą i słodkimi malinami.
Naleśniki są delikatne i elastyczne. Pyszny deser bez mąki i cukru.
Składniki:
ciasto:
4 jajka M,
125 g mascarpone,
łyżeczka kakao,
łyżka miękkiego masła,
nadzienie:
160 ml śmietany 30%,
125 g mascarpone,
2 łyżeczki erytrytolu,
opcjonalnie 1 śmietan-fix
2-3 kostki gorzkiej czekolady min. 80%
maliny, płatki migdałów i kakao do dekoracji
Przygotowanie:
Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy miękkie masło, mascarpone, kakao, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo do kakaowej masy i dokładnie, delikatnie mieszamy.
Smażymy jak zwykłe naleśniki, ale na średnim ogniu i bardzo mocno rozgrzanej patelni.
Nadzienie: zimną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, dodajemy erytrytol oraz mascarpone i ubijamy aż masa będzie sztywniejsza (można dodać także śmietan fix, aby konsystencja była bardziej stabilna).
Na naleśniki nakładamy masę ze śmietany, zwijamy w rulon, Posypujemy posiekaną gorzką czekoladą, kakao oraz dodajemy maliny.
Komentarze
Prześlij komentarz