Naleśniki kakaowe z bitą śmietaną (bez mąki, bez cukru, keto, bezglutenowe)

 Puszyste naleśniki kakaowe z bitą śmietaną, posypane gorzką czekoladą i  słodkimi malinami.
Naleśniki są delikatne i elastyczne. Pyszny deser bez mąki i cukru.



Składniki:

ciasto:

4 jajka M,

125 g mascarpone,

łyżeczka kakao,

łyżka miękkiego masła,

 

nadzienie:

160 ml śmietany 30%,

125 g mascarpone,

2 łyżeczki erytrytolu,

opcjonalnie 1 śmietan-fix

 

2-3 kostki gorzkiej czekolady min. 80%

maliny, płatki migdałów i kakao do dekoracji 

Przygotowanie:

Żółtka oddzielamy od białek. Do żółtek dodajemy miękkie masło, mascarpone, kakao, mieszamy.
Białka ubijamy na sztywną pianę, dodajemy stopniowo do kakaowej masy i dokładnie, delikatnie mieszamy.

Smażymy jak zwykłe naleśniki, ale na średnim ogniu i bardzo mocno rozgrzanej patelni.

Nadzienie: zimną śmietanę ubijamy na wysokich obrotach przez 2-3 minuty, dodajemy erytrytol oraz mascarpone i ubijamy aż masa będzie sztywniejsza (można dodać także śmietan fix, aby konsystencja była bardziej stabilna).

Na naleśniki nakładamy masę ze śmietany, zwijamy w rulon, Posypujemy posiekaną gorzką czekoladą, kakao oraz dodajemy maliny.


Komentarze