Ciasto z borówkami bez pieczenia

 Ciasto z borówkami, galaretką, bez pieczenia. Idealny deser na letnie dni.



Składniki:

400 g borówek,

1 galaretka cytrynowa 32g,

1 galaretka cytrynowa 75g,

1 galaretka borówkowa 72g,

200 ml śmietany 30%,

250 g mascarpone,

opakowanie serka waniliowego homogenizowanego,

2 łyżki cukru,

biszkopty okrągłe


Przygotowanie:

Owoce dokładnie myjemy.

Galaretkę cytrynową 75 rozrabiamy w 200 ml gorącej wody,

cytrynową 32g w 250 ml gorącej wody,

borówkową w 400 ml wody.

Śmietanę ubijamy wraz z cukrem na wysokich obrotach około 2 minut, dodajemy mascarpone, serek waniliowy, miksujemy do połączenia się składników.

Zimną galaretkę cytrynową (200ml) wlewamy delikatnym strumieniem do masy, miksujemy przez chwilę.

Spód tortownicy wykładamy biszkoptami. 

Wykładamy masę śmietanową.

Mniejszą galaretkę cytrynową miksujemy na wysokich obrotach przez 5 minut, aż powstanie pianka, którą wykładamy na masę śmietanową.

Wstawiamy do lodówki.

Gdy galaretka borówkowa będzie tężejąca, wykładamy owoce na piankę cytrynową i przykrywamy borówkową galaretką.

Wstawiamy do lodówki min na całą noc.


Smacznego :)



Komentarze

Prześlij komentarz

Faszerowane pieczarki

Sałatka z figami

Twarożek z koperkiem

Zapiekana filety a'la pizza

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec