Curry leczo z dynią

 Jesienne leczo z curry, dynią, bakłażanem, pieczarkami i mleczkiem kokosowym! Pysznie danie jednogarnkowe - duża porcja! Świetnie smakuje podane z ryżem i posypane świeżą natka pietruszki lub kolendrą.

Składniki:

pół dyni Hokkaido,

bakłażan,

250 g pieczarek,

2 pory - część biała i jasnozielona,

papryka czerwona,

papryka biała,

3 łyżki curry,

mleczko kokosowe (u mnie light),

sól, woda


Przygotowanie:

Bakłażana kroimy w dużą kostkę, posypujemy solą z obu stron, odkładamy na kilka minut, następnie odsączamy za pomocą ręcznika papierowego.

Dynię myjemy, oczyszczamy z pestek  kroimy w kostkę.

Pieczarki kroimy na pół lub na ćwiartki jeśli są większe.

Por kroimy w plastry.

Z papryki usuwamy gniazda z pestkami, kroimy w dużą kostkę.

 Do garnka wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy pół szklanki wody. Dusimy pod przykryciem przez 10 minut, dodajemy curry, mieszamy. Dusimy na małym ogniu do miękkości warzyw.

Pod koniec dodajemy mleczko kokosowe - mieszamy i gotujemy chwilę bez przykrycia.

Podajemy z ugotowanym ryżem.



Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec