Kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem marchewki, ryżu oraz kapusty pekińskiej, w gęstym sosie z dodatkiem dużej ilości pomidorów świeżych i suszonych.
Składniki:
500 g mięsa mielonego,
100 g ryżu,
2 jajka,
1 średniej wielkości marchewka,
pół mniejszej główki kapusty pekińskiej (około 400g)
2 pomidory,
pół dużej cebuli,
80 g przecieru pomidorowego,
300 ml bulionu,
kilka suszonych pomidorów w oleju,
sól, pieprz,
łyżka majeranku,
koperek,
olej,
Przygotowanie:
Ryż gotujemy na al'dente - nie może być ugotowany na całkowicie miękko (dojdzie podczas duszenia całej potrawy).
Marchewkę obieramy ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę i kapustkę siekamy bardzo drobno.
Do mięsa dodajemy ryż, warzywa, jajka, dużą szczyptę soli, pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy lekko podłużne kotlety.
Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiany kolor.
Zmniejszamy ogień, zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem 25 minut.
Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.
Po tym czasie kotlety przekładamy na talerz.
Do bulionu dodajemy majeranek, przecier pomidorowy, pokrojone pomidory oraz kilka suszonych pomidorów z zalewy w oleju. Mieszamy, aby wszystko się dobrze połączyło.
Przekładamy kolety do sosu pomidorowego i gotujemy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.
Komentarze
Prześlij komentarz