Kotlety gołąbkowe w pomidorach

 Kotlety z mięsa mielonego z dodatkiem marchewki, ryżu oraz kapusty pekińskiej, w gęstym sosie z dodatkiem dużej ilości pomidorów świeżych i suszonych.

Składniki:

500 g mięsa mielonego,

100 g ryżu,

2 jajka,

1 średniej wielkości marchewka,

pół mniejszej główki kapusty pekińskiej (około 400g)

2 pomidory,

pół dużej cebuli,

80 g przecieru pomidorowego,

300 ml bulionu,

kilka suszonych pomidorów w oleju,

sól, pieprz,

łyżka majeranku,

koperek,

olej,

 

Przygotowanie: 

Ryż gotujemy na al'dente - nie może być ugotowany na całkowicie miękko (dojdzie podczas duszenia całej potrawy).

Marchewkę obieramy ścieramy na drobnych oczkach. Cebulę i kapustkę siekamy bardzo drobno.

Do mięsa dodajemy ryż, warzywa, jajka, dużą szczyptę soli, pieprz. Dokładnie mieszamy i formujemy lekko podłużne kotlety.

Podsmażamy na niewielkiej ilości oleju z obu stron na rumiany kolor.

Zmniejszamy ogień, zalewamy bulionem, dusimy pod przykryciem 25 minut.

Pomidory sparzyć, obrać ze skóry, pokroić w kostkę.

Po tym czasie kotlety przekładamy na talerz.

Do bulionu dodajemy majeranek, przecier pomidorowy, pokrojone pomidory oraz kilka suszonych pomidorów z zalewy w oleju. Mieszamy, aby wszystko się dobrze połączyło.
Przekładamy kolety do sosu pomidorowego i gotujemy jeszcze przez 5 minut na małym ogniu pod przykryciem.

Komentarze

Pomidory pod pierzynką

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec