Bezglutenowa pizza z szynką i pieczarkami

 Pizza na spodzie z kurczaka, sera i jajek! Totalnie przepyszna! U mnie z dodatkiem pieczarek oraz szynki, ale możecie dodać swoje ulubione składniki.



Składniki:

400 g filetu z kurczaka,

3 jajka,

125 g sera żółtego (u mnie Edam)

 

dodatki:

3-4 łyżki passaty pomidorowej,
250 g pieczarek,
łyżezka oleju (opcjonalnie)
kilka plasterków szynki,
100 g sera żółtego,
125 g mozzarelli (kulka),
sól, pieprz

 

Przygotowanie:

Filet gotujemy w osolonej wodzie, aż mięso będzie nie będzie surowe.

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. 

Mięso lekko rozdrabniamy, dodajemy jajka - blendujemy na wysokich obrotach na jednolitą masę.
Dodajemy starty na tartce ser żółty - całość mieszamy.

Na blachę wyłożoną papierem do pieczenia wykładamy "spód" pizzy formując jak lubimy - albo na kwadrat albo jak tradycyjną pizzę.

Wstawiamy do nagrzanego piekarnika na 15 minut.

W tym czasie pieczarki oczyszczamy, kroimy na plasterki, podsmażamy kilka minut, aby pozbyć się nadmiaru wody - solimy i pieprzymy.

Szynkę kroimy na miejsze kawałki, ser żółty ścieramy na grubych oczkach, mozzarellę kroimy w plastry.

Podpieczony spód pizzy smarujemy passatą pomidorową, układamy pozostałe składniki - pieczarki, szynkę i sery.


Pieczemy kolejne 10 minut do roztopienia się sera.

 

Inspiracja przepis: https://www.facebook.com/reel/943238220847322


 


Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec