Śniadaniowy mały omlet z malinami, podany ze świeżym melonem smakuje wyśmienicie!
Składniki:
2 jajka,
łyzka mąki,
sól
100 g malin,
kawałek świeżego, dojrzałego melona,
łyzka masła
Przygotowanie:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubiejamy wraz ze szczyptą soli na puszystą pianę.
Następnie dodajemy żółtka, mieszamy za pomocą trzepaczki, na koniec mąkę - dokładnie mieszamy.
Na patelnię 20 cm dodajemy łyżkę masła, rozgrzewamy.
Wylewamy masę. Smażymy około 1,5 minuty na małym ogniu pod przykryciem.
Dodajemy kilka całych malin.
Przekładamy na drugą stronę. Smażymy pod przykryciem jeszczez około 3-3,5 minuty.
Pozostałe maliny rozdrabniamy.
Omlet przekładamy na talerz, podajemy z malinami i melonem.
Komentarze
Prześlij komentarz