Gzik czyli twaróg ze śmietaną, cebulą lub szczypiorkiem. U mnie dodatkowo z rzodkiewką,
Koniecznie podany z ziemniakiem gotowanym w mudurkach.
Składniki:
4-5 średniej wielkości młodych ziemniaków (poza sezonem należy obrac ze skóry),
250 g twarogu półtłustego,
2-3 łyżki śmietany 12%,
pół pęczku szczypiorku (lub mała cebula),
4 rzodkiewki,
sól, pieprz,
koperek do dekoracji
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładniem myjemy, gotujemy w całości w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzamy, kroimy na pół.
Do twarogu dodajemy śmietanę posiekany szczypiorek oraz krojoną w kostkę rzodkiewkę. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Podajemy z ziemniakami i świeżym koperkiem.
Komentarze
Prześlij komentarz