Gzik z pyrą

 Gzik czyli twaróg ze śmietaną, cebulą lub szczypiorkiem. U mnie dodatkowo z rzodkiewką,

Koniecznie podany z ziemniakiem gotowanym w mudurkach.

 


Składniki:

4-5 średniej wielkości młodych ziemniaków (poza sezonem należy obrac ze skóry),

250 g twarogu półtłustego,

2-3 łyżki śmietany 12%,

pół pęczku szczypiorku (lub mała cebula),

4 rzodkiewki,

sól, pieprz,

koperek do dekoracji 

 

Przygotowanie:

Ziemniaki dokładniem myjemy, gotujemy w całości w osolonej wodzie do miękkości.
Odcedzamy, kroimy na pół.

Do twarogu dodajemy śmietanę posiekany szczypiorek oraz krojoną w kostkę rzodkiewkę. Mieszamy, doprawiamy solą oraz pieprzem do smaku.
Podajemy z ziemniakami i świeżym koperkiem.

 

Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros