Szybki pomysł na pyszny obiad z kurkami w śmietanie - czyli duet idealny.
Całość posypana świeżą natką pietruszki, ale można ją zastąpić koperkiem.
Składniki:
(na 1 porcję)
80g ulubionego makaronu (waga przed ugotowaniem),
100 g kurek,
cebula szalotka,
200 ml śmietany 30%,
sól, pieprz,
łyżka masła,
natka pietruszki.
Przygotowanie:
Makaron gotujemy wg intrukcji na opakowaniu al'dente.
Kurki dokładnie oczyszczamy, większe kroimy na kawałki, małe zostawiamy w całości.
Cebulę drobno siekamy.
Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i kurki. Chwilę podsmażamy, dodajemy cebulę. Smażymy co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut, aż cebula zmiękknie.
Całość zalewamy śmietaną, dodajemy makaron - mieszamy.
Dusimy przez 3-4 minuty.
Przekładamy na talerz, miseczkę i posypujemy świeżą natką pietruszki.
Filmik z przygotowania, znajdziesz TUTAJ.
Komentarze
Prześlij komentarz