Makaron z kurkami

 Szybki pomysł na pyszny obiad z kurkami w śmietanie - czyli duet idealny.
Całość posypana świeżą natką pietruszki, ale można ją zastąpić koperkiem.

Składniki:
(na 1 porcję)

80g ulubionego makaronu (waga przed ugotowaniem),

100 g kurek,

cebula szalotka,

200 ml śmietany 30%,

sól, pieprz,

łyżka masła, 

natka pietruszki. 

 

Przygotowanie: 

Makaron gotujemy wg intrukcji na opakowaniu al'dente.

Kurki dokładnie oczyszczamy, większe kroimy na kawałki, małe zostawiamy w całości. 

Cebulę drobno siekamy.

Na rozgrzaną patelnię dodajemy masło i kurki. Chwilę podsmażamy, dodajemy cebulę. Smażymy co jakiś czas mieszając przez około 5-7 minut, aż cebula zmiękknie.
Całość zalewamy śmietaną, dodajemy makaron - mieszamy.
Dusimy przez 3-4 minuty.

Przekładamy na talerz, miseczkę i posypujemy świeżą natką pietruszki. 

 

Filmik z przygotowania, znajdziesz TUTAJ

 

Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros