Szakszuka z kurkami

 Szakszuka czyli jajko z pomidorami u mnie dzisiaj z dodatkiem świeżych kurek i sera z sałatkowego z dodatkiem ziół. Można użyć też sera feta. 




Składniki: 

3 jajka,

250 g pomidorów, 

100 g kurek, 

80 g sera sałatkowego lub feta, 

Łyżka masła, 

Sól i pieprz, 

listki świeżej bazylii 


Przygotowanie: 

Pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić w kostkę. 

Kurki dokładnie wyczyścić pod bieżącą wodą. 

Grzyby podsmażamy na łyżce masła przez około 5-7 minut co jakiś czas mieszając. 

Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory oraz szczyptę soli. Smażymy przez kolejne 3-4 minuty aż pomidory zaczną być miękkie. 

Dodajemy jajka. Najlepiej żeby udało nam się aby żółtko pozostało w całości. 

Przyprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu u mnie grubo mielony.

Smażymy pod przykryciem do ścięcia się jajek. 

Stopień wysmażenia według upodobań. 

Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser sałatkowy lub fetą. 

Przed podaniem ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.


A filmik z przygotowania szakszuki znajdziesz w linku tutaj.


Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros