Szakszuka czyli jajko z pomidorami u mnie dzisiaj z dodatkiem świeżych kurek i sera z sałatkowego z dodatkiem ziół. Można użyć też sera feta.
Składniki:
3 jajka,
250 g pomidorów,
100 g kurek,
80 g sera sałatkowego lub feta,
Łyżka masła,
Sól i pieprz,
listki świeżej bazylii
Przygotowanie:
Pomidory sparzyć obrać ze skórki pokroić w kostkę.
Kurki dokładnie wyczyścić pod bieżącą wodą.
Grzyby podsmażamy na łyżce masła przez około 5-7 minut co jakiś czas mieszając.
Po tym czasie dodajemy pokrojone pomidory oraz szczyptę soli. Smażymy przez kolejne 3-4 minuty aż pomidory zaczną być miękkie.
Dodajemy jajka. Najlepiej żeby udało nam się aby żółtko pozostało w całości.
Przyprawiamy szczyptą soli oraz pieprzu u mnie grubo mielony.
Smażymy pod przykryciem do ścięcia się jajek.
Stopień wysmażenia według upodobań.
Pod koniec dodajemy pokrojony w kostkę ser sałatkowy lub fetą.
Przed podaniem ozdabiamy świeżymi listkami bazylii.
A filmik z przygotowania szakszuki znajdziesz w linku tutaj.
Komentarze
Prześlij komentarz