Małe kanapeczki z pastą jajeczną doprawioną przyprawą do tzatzyki - co daje nam nieoczywisty smak, do tego plasterek sera topionego typu Gouda, plasterki salami, ogórek zielony, który nadaje świeżości oraz słodki pomidor lub oliwka - jak to lubi.
Łatwe w przygotowaniu i świetnie prezentuje się na imprezowym stole.
Składniki:
12 kromek chleba tostowego,
5 jajek,
125 g sera ricotta,
łyżka majonezu,
pęczek szczypiorku,
łyżeczka przyprawy do tzatyki,
sól, pieprz,
6 plastrów sera topionego np. Gouda
ogórek zielony (24 plasterki),
małe pomidory koktajlowe,
oliwki,
małe plastry salami - ok 80g
Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupy - rozgniatamy np. za pomocą widelca.
Dodajemy ricottę, majonez, posiekany szczypiorek, przyprawę do tzatzyki - dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.
Na szczeciu kromkach pieczywa tostowego rozsmarowujemy pastę jajeczną. Przykrywamy kolejną kromką. Układamy na każdej po plasterku sera oraz po 4 plastry ogórka.
Każdą kanapkę dzielimy na 4 części.
Składamy po 2 plasterki salami na pół, dokładamy małego pomidora i całość spinamy za pomocą wykałaczki.
Lub opcja np. dwa ... oliwkę owijamy plasterkiem salami i za pomocą wykałaczki spinamy całą małą kanapeczkę.
Komentarze
Prześlij komentarz