Kanapeczki bankietowe

 Małe kanapeczki z pastą jajeczną doprawioną przyprawą do tzatzyki - co daje nam nieoczywisty smak, do tego plasterek sera topionego typu Gouda, plasterki salami, ogórek zielony, który nadaje świeżości oraz słodki pomidor lub oliwka - jak to lubi.

Łatwe w przygotowaniu i świetnie prezentuje się na imprezowym stole.

 

Składniki:

12 kromek chleba tostowego,

5 jajek,

125 g sera ricotta,

łyżka majonezu,

pęczek szczypiorku,

łyżeczka przyprawy do tzatyki, 

sól, pieprz,

6 plastrów sera topionego np. Gouda 

 ogórek zielony (24 plasterki),

małe pomidory koktajlowe,

oliwki,

małe plastry salami - ok 80g

 

Przygotowanie:

Jajka gotujemy na twardo. Obieramy ze skorupy - rozgniatamy np. za pomocą widelca.

Dodajemy ricottę, majonez, posiekany szczypiorek, przyprawę do tzatzyki - dokładnie mieszamy i na koniec doprawiamy do smaku solą oraz pieprzem.

Na szczeciu kromkach pieczywa tostowego rozsmarowujemy pastę jajeczną. Przykrywamy kolejną kromką. Układamy na każdej po plasterku sera oraz po 4 plastry ogórka.

Każdą kanapkę dzielimy na 4 części.

Składamy po 2 plasterki salami na pół, dokładamy małego pomidora i całość spinamy za pomocą wykałaczki.

Lub opcja np. dwa ... oliwkę owijamy plasterkiem salami i za pomocą wykałaczki spinamy całą małą kanapeczkę.

Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros