Kotlet schabowy z serem i jajkiem sadzonym

 Kotlet wieprzowy z dodatkiem sera żółtego i jajka sadzonego to pomysł na pyszny i bardzo treściwy obiad. Podajemy z ziemniakami i np. buraczkami lub surówką z pora.

 

Składniki:

na 2 porcje

2 duże schaby wieprzowe,

4 plasterki sera żółtego,

3 jajka,

bułka tarta,

sól, pieprz

olej

 

Przygotowanie:

Kolety schabowe powinny być dobrze rozklepane, aby były miękkie (taka usługę można wykonać w sklepie mięsnym).

Jedno jajko roztrzepujemy.

Każdy kawałek mięsa solimy oraz pieprzymy w obu stron. Obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej z obu stron.

Pozostałe dwa jajka smażymy na tzw. sadzone na rozgrzanej patelni, tak, aby żółtka pozosyały w całości, najlepiej jeszcze lekko płynne a białko całkowicie ścięte.

Na drugiej rozgrzanej patelni smażymy z jednej strony na rumiany kolor kotleta, obracamy, układamy po dwa plastry sera żółtego oraz po jajku i smażymy aż ser się roztopi, a druga strona będzie usmażona.

Możemy posypać całość np. ostrą papryką. 

Podajemy z ziemniaki oraz surówką. 

Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros