Kotlet wieprzowy z dodatkiem sera żółtego i jajka sadzonego to pomysł na pyszny i bardzo treściwy obiad. Podajemy z ziemniakami i np. buraczkami lub surówką z pora.
Składniki:
na 2 porcje
2 duże schaby wieprzowe,
4 plasterki sera żółtego,
3 jajka,
bułka tarta,
sól, pieprz
olej
Przygotowanie:
Kolety schabowe powinny być dobrze rozklepane, aby były miękkie (taka usługę można wykonać w sklepie mięsnym).
Jedno jajko roztrzepujemy.
Każdy kawałek mięsa solimy oraz pieprzymy w obu stron. Obtaczamy w jajku a następnie w bułce tartej z obu stron.
Pozostałe dwa jajka smażymy na tzw. sadzone na rozgrzanej patelni, tak, aby żółtka pozosyały w całości, najlepiej jeszcze lekko płynne a białko całkowicie ścięte.
Na drugiej rozgrzanej patelni smażymy z jednej strony na rumiany kolor kotleta, obracamy, układamy po dwa plastry sera żółtego oraz po jajku i smażymy aż ser się roztopi, a druga strona będzie usmażona.
Możemy posypać całość np. ostrą papryką.
Podajemy z ziemniaki oraz surówką.
Komentarze
Prześlij komentarz