Śledzie po japońsku w dwóch odsłonach

 Śledzie po japońsku czyli z jajkiem, groszkiem konserwowym, cebulą i ogórkiem kiszonym.
Dwie propozycje podania.



Składniki:

na 1 zestaw:

5 filetów śledziowych,

5 jajek,

120g groszku konserwowego,

3 średniej wielkości ogórki kiszone,

pół czerwonej cebuli,

łyżka śmietany,

łyżka majonezu


Przygotowanie:

Filety śledziowe zalać czystą wodą, moczyć przez 30 minut, wymienić wodę i ponownie moczyć 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli.

Po tym czasie spróbować kawałek ryby - jeśli jeszcze będzie zbyt słona, moczyć przez kolejne 30 minut.

Jajka ugotować na twardo.

Cebulę pokroić w mała kostkę lub w cienkie półplastry,

Groszek odsączyć z zalewy.

Ogórki pokroić w kostkę.


Sposób podania:

1. Śledzia kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka kroimy w kostkę, dodajemy do drobno posiekaną cebulę, ogórek i groszek. Mieszamy razem z majonezem i śmietaną - wykładamy na talerz, a na wierzchu układamy śledzia.



 

 

2. Śledzia kroimy na pół po długości.
Jajka kroimy na pół.
Groszek mieszamy z ogórkiem, majonezem i śmietaną. Wykładamy na talerz.
Następnie cebulę, układamy połówki jajka, które otulamy śledziem. Jajko można jeszcze udekorować majonezem i przyprawami np. słodką papryką.



Komentarze

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Sałatka z kurczakiem gyros