Śledzie po japońsku czyli z jajkiem, groszkiem konserwowym, cebulą i ogórkiem kiszonym.
Dwie propozycje podania.
Składniki:
na 1 zestaw:
5 filetów śledziowych,
5 jajek,
120g groszku konserwowego,
3 średniej wielkości ogórki kiszone,
pół czerwonej cebuli,
łyżka śmietany,
łyżka majonezu
Przygotowanie:
Filety śledziowe zalać czystą wodą, moczyć przez 30 minut, wymienić wodę i ponownie moczyć 30 minut, aby pozbyć się nadmiaru soli.
Po tym czasie spróbować kawałek ryby - jeśli jeszcze będzie zbyt słona, moczyć przez kolejne 30 minut.
Jajka ugotować na twardo.
Cebulę pokroić w mała kostkę lub w cienkie półplastry,
Groszek odsączyć z zalewy.
Ogórki pokroić w kostkę.
Sposób podania:
1. Śledzia kroimy na mniejsze kawałki.
Jajka kroimy w kostkę, dodajemy do drobno posiekaną cebulę, ogórek i groszek. Mieszamy razem z majonezem i śmietaną - wykładamy na talerz, a na wierzchu układamy śledzia.
2. Śledzia kroimy na pół po długości.
Jajka kroimy na pół.
Groszek mieszamy z ogórkiem, majonezem i śmietaną. Wykładamy na talerz.
Następnie cebulę, układamy połówki jajka, które otulamy śledziem. Jajko można jeszcze udekorować majonezem i przyprawami np. słodką papryką.



Komentarze
Prześlij komentarz