4 marca 2012

Kurczak z kapustą pekińską

Dzisiaj pomysł na smaczny, szybki obiad.


Składniki:
(na 4 osoby)

4 saszetki ryżu
kapusta pekińska średniej wielkości
2 średniej wielkości pomidory
pół ogórka zielonego
pół zielonej papryki
3 łyżki śmietany 18%
łyżka majonezu
przyprawy: sól, pół łyżeczki pieprzu, łyżeczka majeranku, 2 łyżeczki natki pietruszki
podwójna pierś z kurczaka
przyprawa "złocisty kurczak"


Przygotowanie:

Kapustę kroimy, staramy się same liście bez grubych białych części. Paprykę, pomidora w paski, ogórka w plastry. Dodajemy groszek, przyprawy (szczypta soli, majeranek, natka, pieprz), śmietanę, majonez. Mieszamy wszystko dokładnie. Odstawiamy najlepiej do lodówki, żeby "się przegryzło".

W tym czasie gotujemy ryż według instrukcji na opakowaniu.

Kurczaka kroimy w kostkę, wrzucamy na rozgrzaną patelnię i posypujemy przyprawą do kurczaka.
Smażymy kilka minut, aż mięso będzie gotowe.
Ryż odcedzamy.

Na talerzu układamy warstwami: ryż, surówkę z kapusty, kurczak.

Smacznego:)

5 komentarzy:

  1. No no, ryż z kurczakiem i chrupiąca sałatka! Poproszę porcję tego świetnego zestawu! :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Hejka, stawiam się na wezwanie :))
    To jest pyszne, ja robię podobnie ...
    Pozdrawiam serdecznie.

    OdpowiedzUsuń
  3. Uwielbiam to połączenie: kurczak i soczysta surówka z pekińskiej.
    http://wlodarczyki.net/mopswkuchni/

    OdpowiedzUsuń
  4. Kolejna ciekawa propozycja...trzeba kiedyś zrobic..

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...