24 kwietnia 2012

Śmietanowiec - musisz spróbować!

Ciasto to robiłam w sumie dawno temu, ale jak patrzę na foto i przypominam sobie jego smak, tą jego puszystą masę, to myślę sobie, że w najbliższym czasie muszę zrobić je kolejny raz! 

Przepis dostałam od mojej cioci, ona od koleżanki, koleżanka od koleżanki itd ...:)

Składniki:
  • 2 szklanki mąki
  • 200 g margaryny 
  • 2 szklanki cukru
  • 6 jajek
  • 3 duże śmietany (po 400ml)
  • 200 g wiórków kokosowych
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • szczypta soli
Przygotowanie:

Żółtka oddzielmy od białek. Do żółtek dodajemy mąkę, rozdrobnioną margarynę, proszek do pieczenia, szklankę cukru i zagniatamy na jednolitą masę. Dzielimy ciasto w proporcji 3:1.

Białka ubijamy z odrobiną soli i szklanką cukru. Śmietany przekładamy do większej miski, ubijamy lekko (ale nie za mocno) i wrzucamy wiórki kokosowe. Stopniowo dodajemy białka i delikatnie mieszamy.

Na wysmarowaną tłuszczem blachę i posypaną lekko mąką wykładamy rozwałkowany większy kawałek ciasta. Na to masę śmietanową.
Pozostałą część ciasta wykładamy na białą warstwę w postaci "kruszonki".

Pieczemy ok 40 min w temperaturze 175 stopni, aż zobaczymy, że ciasto na górze będzie zarumienione.

Smacznego:) 



15 komentarzy:

  1. O jejku Lenko, ale mnie podkręciłaś, a ja jestem na diecie (przymusowej). Ale to nic, później sobie odbiję :)))
    Pozdrawiam i życzę miłego dnia.

    OdpowiedzUsuń
  2. O jak dobrze, że te kody zlikwidowałaś...
    Buźka !

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Też już zaczęły mnie coraz bardziej irytować:):)
      NAjwyżej jakby za dużo SPAMU było to znowu dodam tę opcję, ale mam nadzieję, że jednak nie będzie takiej potrzeby:)
      pozdrawiam gorąco:):)

      Usuń
  3. No nie, to jest cios poniżej pasa :P Mam ochotę od razu upiec to ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  4. Kurcze za kokosem niestety nie przepadam, bardzo jest wyczuwalny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak:( Ale możesz zrobić bez:)i np. zamiast jednej śmietany dać smakowy jogurt:) wkrótce podam też taką wersję bez kokosa i z dodatkową masą:))a jaką to będzie niespodzianka:D

      Usuń
  5. Aż chciałoby się porwać kawałek takiego pysznego ciacha do porannej kawki...:)

    OdpowiedzUsuń
  6. a te smietany to kwasne czy słodkie?
    pozdrawiam:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Najzwyklejsza kwaśna śmietana 18%:)

      Usuń
  7. Śmietanowiec-smakowite ciasto!

    OdpowiedzUsuń
  8. Ten nakaz to chyba w moją stronę ;-) Podziwiałam je tyle razy i nadal nie upiekłam...aż dziwne! Taki smakołyk :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Ciekawe ciasto, nie spotkałam się z nim, warto spróbować :)

    Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń
  10. Dla mojego K. fana śmietany będzie w sam raz :)

    OdpowiedzUsuń
  11. mmmm ta masa musi być znakomita

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...