Owocowe, słodkie orzeźwienie w upalny dzień ....
2 galaretki Winiary (truskawkowa i brzoskwiniowa)
śmietana 30% 400 ml
250 g truskawek
2 brzoskwinie
Składniki:
2 galaretki Winiary (truskawkowa i brzoskwiniowa)
śmietana 30% 400 ml
250 g truskawek
2 brzoskwinie
Przygotowanie:
Z każdej galaretki odsypujemy po łyżce i w osobnych szklankach zalewamy gorącą wodą - około 50ml.
Pozostałe galaretki rozrabiamy każdą w szklance gorącej wody.
Śmietanę ubijamy. Śmietana musi być zimna z lodówki.
Owoce kroimy w paseczki.
Śmietanę rozkładamy na dwie części. Gdy galaretka ostygnie wlewamy ostrożnie i mieszamy do uzyskania jednolitej masy truskawkowej i brzoskwiniowej.
Do masy truskawkowej, dodajemy kilka drobno pokrojonych truskawek.
UWAGA! z galaretki brzoskwiniowej należy zostawić około 1/4 szklanki.
W silikonowej formie (albo w zwykłej, ale wyłożonej folią spożywczą) wylewamy kolejno:
galaretkę brzoskwiniową i masę brzoskwiniową, czekamy aż zastygnie,
układamy brzoskwinie i polewamy galaretką brzoskwiniową, czekamy aż zastygnie,
układamy truskawki, polewamy galaretką truskawkową, czekamy aż zastygnie,
a na koniec masę truskawkową.
Odstawiamy do lodówki najlepiej na noc.
Smacznego:)
wygląda rewelacyjnie:)
OdpowiedzUsuńA smakuje .... pyszota!! na jednym kawałku się nie kończy:)
UsuńProsto i szybko, a do tego pysznie :) Idealny deser na lato :)
OdpowiedzUsuńAleż mega pysznie wygląda!!! :)
OdpowiedzUsuń