Grillowany łosoś z porem i pomarańczą

Połączenie ryb, w tym przypadku łososia i owoców jest genialne.
Ale od dziś za mistrzostwo uważam połączenia łososia z porem!
Na prawdę gorąco polecam!!!


Składniki:
(na 4 osoby):

    • około 400 g świeżego łososia norweskiego
    • około 100 g pora
    • 1 pomarańcza
    • 4 garście rukoli
    • garść posiekanego koperku
    • 1 łyżka masła
    • 3 łyżki oleju
    • sól, pieprz,
    • natka pietruszki i szczypiorek do ozdoby

    Przygotowanie:
    Łososia solimy i pieprzymy. Grillujemy po około 5 minut z obydwóch stron.
    Pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle - tak lekko, żeby ładnie nam się zeszklił.
    Rukolę, koperek blendujemy wraz z olejem i sokiem z 1/4 pomarańczy.
    Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy, a z pozostałą pomarańczę dzielimy na cząstki.

    Wykładamy na talerz naszą masę z rukoli, na nią łososia, a na niego por.
    Przyozdabiamy pomarańczą i zieleninką.

    Smacznego!


    Komentarze

    1. Łosoś pyszny jest, w porach jeszcze nie robiłam.

      Pozdrawiam serdecznie!

      OdpowiedzUsuń
    2. Przeczytałem ten i inne przepisy na Twoje dania z ryb.
      Mam jedno pytanie. Pytanie, którego genezą jest analiza przepisów kulinarnych na ryby smażone i grillowane. Przepisów profesjonalnych, prezentowanych przez szefów najlepszych kuchni. Większość każe soli unikać i solić dopiero na talerzu, mniejszość soli jak Ty.
      Podobno ryb do smażenia i grillowania się nie soli. W Twoich przepisach ryby są posolone. Skąd inspiracja do solenia przed a nie po?
      Pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Szczerze powiedziawszy jakoś nigdy nie zastanawiałam się czy solić rybę przed czy po. Ale przy następnym wykorzystaniu tego produktu zgłębię temat i postaram się lepiej przygotować- posolić rybę na końcu 😊

        Usuń
      2. Szczerze powiedziawszy jakoś nigdy nie zastanawiałam się czy solić rybę przed czy po. Ale przy następnym wykorzystaniu tego produktu zgłębię temat i postaram się lepiej przygotować- posolić rybę na końcu 😊

        Usuń
    3. Wygląda to super. Pozdrawiam.

      OdpowiedzUsuń
    4. Wygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.

      OdpowiedzUsuń
    5. Oczywiście grillowanego łososia ja również bardzo lubię i także często go robię. Tylko, że najbardziej smakuje mi on przygotowany z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-karaibskie-bbq-z-salatka-z-ananasa-i-awokado/ i wtedy cała rodzina chętnie się nim zajada.

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Bardzo smacznie wygląda ten Twój łosoś! :)

        Usuń

    Prześlij komentarz

    Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

    Najlepsze ciasto z jabłkami

    Zobacz także:

    Deser bueno

    Kociołek węgierski z pulpetami

    Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

    Ciasto krówka na biszkopcie

    Ciasto popapraniec