Połączenie ryb, w tym przypadku łososia i owoców jest genialne.
Ale od dziś za mistrzostwo uważam połączenia łososia z porem!
Na prawdę gorąco polecam!!!
Przygotowanie:
Łososia solimy i pieprzymy. Grillujemy po około 5 minut z obydwóch stron.
Pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle - tak lekko, żeby ładnie nam się zeszklił.
Rukolę, koperek blendujemy wraz z olejem i sokiem z 1/4 pomarańczy.
Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy, a z pozostałą pomarańczę dzielimy na cząstki.
Wykładamy na talerz naszą masę z rukoli, na nią łososia, a na niego por.
Przyozdabiamy pomarańczą i zieleninką.
Ale od dziś za mistrzostwo uważam połączenia łososia z porem!
Na prawdę gorąco polecam!!!
Składniki:
(na 4 osoby):
- około 400 g świeżego łososia norweskiego
- około 100 g pora
- 1 pomarańcza
- 4 garście rukoli
- garść posiekanego koperku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oleju
- sól, pieprz,
- natka pietruszki i szczypiorek do ozdoby
Przygotowanie:
Łososia solimy i pieprzymy. Grillujemy po około 5 minut z obydwóch stron.
Pora kroimy w krążki i podsmażamy na maśle - tak lekko, żeby ładnie nam się zeszklił.
Rukolę, koperek blendujemy wraz z olejem i sokiem z 1/4 pomarańczy.
Natkę pietruszki i szczypiorek siekamy, a z pozostałą pomarańczę dzielimy na cząstki.
Wykładamy na talerz naszą masę z rukoli, na nią łososia, a na niego por.
Przyozdabiamy pomarańczą i zieleninką.
Smacznego!
Łosoś pyszny jest, w porach jeszcze nie robiłam.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam serdecznie!
Przeczytałem ten i inne przepisy na Twoje dania z ryb.
OdpowiedzUsuńMam jedno pytanie. Pytanie, którego genezą jest analiza przepisów kulinarnych na ryby smażone i grillowane. Przepisów profesjonalnych, prezentowanych przez szefów najlepszych kuchni. Większość każe soli unikać i solić dopiero na talerzu, mniejszość soli jak Ty.
Podobno ryb do smażenia i grillowania się nie soli. W Twoich przepisach ryby są posolone. Skąd inspiracja do solenia przed a nie po?
Pozdrawiam
Szczerze powiedziawszy jakoś nigdy nie zastanawiałam się czy solić rybę przed czy po. Ale przy następnym wykorzystaniu tego produktu zgłębię temat i postaram się lepiej przygotować- posolić rybę na końcu 😊
UsuńSzczerze powiedziawszy jakoś nigdy nie zastanawiałam się czy solić rybę przed czy po. Ale przy następnym wykorzystaniu tego produktu zgłębię temat i postaram się lepiej przygotować- posolić rybę na końcu 😊
UsuńWygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuńOczywiście grillowanego łososia ja również bardzo lubię i także często go robię. Tylko, że najbardziej smakuje mi on przygotowany z przepisu https://mowisalmon.pl/przepisy/losos-z-grilla-karaibskie-bbq-z-salatka-z-ananasa-i-awokado/ i wtedy cała rodzina chętnie się nim zajada.
OdpowiedzUsuńBardzo smacznie wygląda ten Twój łosoś! :)
Usuń