Pierogi z kapustą i pieczarkami (2014)

Składniki:
ciasto na pierogi:
0,5kg mąki
letnia woda - około 2 szklanek
2 łyżki oleju sól

farsz:
7 dużych pieczarek
duża cebula
200 g kapusty kiszonej
sól, pieprz


Przygotowanie:
ciasto:
Do mąki dodajemy sól,olej i stopniowo wodę. Zagniatamy aż ciasto będzie elastyczne i będzie odchodziło od ręki.
Rozwałkowujemy na grubość około 0,4 cm. Wycinamy szklanką lub przyrządem do pierogów kółka.

farsz:
kapustę gotujemy aż będzie miękka. Dobrze odsączamy i przepuszczamy przez maszynkę. Pieczarki i cebulę kroimy w kostkę i smażymy, dodajemy przyprawy.
Wszystkie składniki mieszamy razem.
I nadziewamy ciasto, zawijamy i ...

... Gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia.



 

Komentarze

  1. U mnie co rok na Wigilii są z grzybami suszonymi :) z pieczarkami nie próbowałam, ale kiedyś spróbuję! Jak mi się grzyby skończą, bo pieczarki zawsze można kupić, a nawet wyhodować :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Kurczak w sosie słodko - kwaśnym

Najlepsze ciasto z jabłkami

Zobacz także:

Deser bueno

Kociołek węgierski z pulpetami

Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Ciasto krówka na biszkopcie

Ciasto popapraniec