Kompot z porzeczek i wiśni

Schłodzony latem smakuje doskonale.
Zawekowany na zimę - przypomina lato ;)

Składniki:
1 kg wiśni,
0,5kg czarnej porzeczki,
1 szklanka cukru,

Przygotowanie:
Wiśnie drylujemy. Z porzeczek odrywamy gałązki.
Do garnka z wodą - około 2,5-3 litra, dodajemy owoce wraz z cukrem. Gotujemy co jakiś czas mieszając przez około 20 minut.

Komentarze

  1. Chyba wybiorę się do ogrodu nazbierać owoców. Przepyszna sprawa.

    OdpowiedzUsuń
  2. Jak dawno nie robiłam kompotu, na pewno warto :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Pamiętam jak moja babcia taki robiła:) Za nic nie chciałąm go pić, a teraz naprawdę dużo bym dała choćby za jedną szklankę :) Niestety nie mam dostępu do porzeczek :(

    OdpowiedzUsuń
  4. Ciekawe połączenie. Chętnie napiłabym się tego kompociku.

    OdpowiedzUsuń
  5. Szkoda, ze mam tak mało wiśni... Za to porzeczek sporo.

    OdpowiedzUsuń
  6. Też robię taki kompot jest super.

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz