Ciasto na maślance ze śliwkami

Łatwe i smaczne ciasto ze śliwkami do popołudniowej kawy.


Składniki: (na formę: 28cm x 24cm)
2 szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
łyżeczka cynamonu,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka maślanki,
pół szklanki oleju,
4 jajka,
ok 600 g śliwek węgierek,
opcjonalnie: cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche.
W drugiej misce wszystkie mokre (olej, jajka, maślanka).
Do składników mokrych dodajemy stopniowo suche i mieszamy.


Na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypaną bułką tartą, wylewamy masę. Na wierzchu układamy śliwki
Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni.

Po ostudzeniu, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.



Komentarze

  1. Pyszne ciachunio - uwielbia wszystkie ciacha ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham ciasta na maślance. Są puszyste i mają wyjątkowy smak. :)
    Zapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite ;) czuję się zaproszona na tą kawę i ciastko :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo lubię ciasta ze śliwkami i Twój przpis na nie, też wypróbuję.
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham owoce sezonowe w ciastach, Twoje na 100% by mi smakowało

    OdpowiedzUsuń
  7. Strasznie mi siadło to ciasto jest od dołu jakby nasiąkniete maślanką. Ale widze ze na zdjeciu też tak wyglada. Co moze być tego przyczyną?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Myślę. że to pewnie owoce puściły dużo soku, Aby tego uniknąć spróbowałabym przed włożeniem owoców do ciasta obtoczyć je delikatnie w mące. Powinno pomóc.

      Usuń

Prześlij komentarz