20 sierpnia 2016

Ciasto na maślance ze śliwkami

Łatwe i smaczne ciasto ze śliwkami do popołudniowej kawy.


Składniki: (na formę: 28cm x 24cm)
2 szklanki mąki,
pół szklanki cukru,
opakowanie cukru wanilinowego,
łyżeczka cynamonu,
3 łyżeczki proszku do pieczenia,
szklanka maślanki,
pół szklanki oleju,
4 jajka,
ok 600 g śliwek węgierek,
opcjonalnie: cukier puder do posypania

Przygotowanie:
Śliwki myjemy, kroimy na pół i usuwamy pestki.
W jednej misce mieszamy wszystkie składniki suche.
W drugiej misce wszystkie mokre (olej, jajka, maślanka).
Do składników mokrych dodajemy stopniowo suche i mieszamy.


Na formę wyłożoną papierem do pieczenia lub wysmarowanej tłuszczem i lekko obsypaną bułką tartą, wylewamy masę. Na wierzchu układamy śliwki
Pieczemy 50 minut w temp. 180 stopni.

Po ostudzeniu, przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem.



12 komentarzy:

  1. Pyszne ciachunio - uwielbia wszystkie ciacha ze śliwkami :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Kocham ciasta na maślance. Są puszyste i mają wyjątkowy smak. :)
    Zapraszam na nowy post. :) https://jaglusia.wordpress.com/2016/08/20/jaglanka-na-wodzie-kokosowej-z-daktylami-jezynami-i-siemieniem-lnianym/

    OdpowiedzUsuń
  3. Wygląda przepysznie! Koniecznie muszę spróbować:D

    OdpowiedzUsuń
  4. smakowite ;) czuję się zaproszona na tą kawę i ciastko :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. załapałaś się na ostatni kawałek!:)

      Usuń
  5. Bardzo lubię ciasta ze śliwkami i Twój przpis na nie, też wypróbuję.
    Pozdrowionka.

    OdpowiedzUsuń
  6. Kocham owoce sezonowe w ciastach, Twoje na 100% by mi smakowało

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...