Leczo

Leczo "na wypasie" - czyli z mięsem i kiełbasą! Podana ilość na kilka dużych porcji. Można włożyć do słoików, zawekować i namiastka lata w środku zimy gotowa!



Składniki:
2 kiełbasy głogowskie,
0,5 kg mięsa z szynki,
4 cebule,
4 papryki białe,
3 papryki żółte,
4 papryki czerwone,
3 papryki zielone,
2 cukinie,
8 dużych pieczarek,
3 pomidory,
3 łyżki przecieru pomidorowego,
sól,pieprz do smaku,
łyżeczka słodkiej i ostrej papryczki w proszku,
majeranek

Przygotowanie:
Cebulę kroimy w piórka. Kiełbasę w plasterki, szynkę w małą kostkę. Podsmażamy w garnku 5-6 minut. Dodajemy pół szklanki wody oraz papryki pokrojone w paski. Dusimy na średnim ogniu co jakiś czas mieszając. Po około 15 minutach dodajemy pokrojone w plastry pieczarki i cukinię pokrojoną w kostkę. Po kolejnych 15 pokrojone w kostkę, sparzone i obrane ze skóry pomidory. Dusimy wszystko razem do miękkości warzyw.
Na koniec zaprawiamy przecierem pomidorowym oraz dodajemy przyprawy.


Komentarze

Prześlij komentarz