Pyszne, miękkie i delikatne ciasto, słodziutkie śliwki, a to wszystko okraszone cynamonem śmietaną lub bułką tartą.
Składniki:
1 kg ziemniaków
800 G śliwek węgierek
ok 200 G mąki
2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól, cynamon
3 łyżeczki cukru
dodatkowo
bułką tarta z masłem
śmietana
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy.
Przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki i cynamon. Wyrabiamy ciasto, który musi być elastyczne i gładko odchodzić od ręki - w razie potrzeby należy dodać więcej mąki.
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Odstawiamy na kilka minut.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle.
Gotujemy w osolonej wrzącej około 5 minut.
Podajemy ze śmietaną i cynamonem lub przesmażona bułką tartą z masłem.
Równie dobrze smakują na ciepło co na zimno.
Składniki:
1 kg ziemniaków
800 G śliwek węgierek
ok 200 G mąki
2 -3 łyżki mąki ziemniaczanej
2 jajka
sól, cynamon
3 łyżeczki cukru
dodatkowo
bułką tarta z masłem
śmietana
Przygotowanie:
Ziemniaki obieramy, gotujemy i studzimy.
Przeciskamy przez praskę, dodajemy mąki i cynamon. Wyrabiamy ciasto, który musi być elastyczne i gładko odchodzić od ręki - w razie potrzeby należy dodać więcej mąki.
Śliwki pozbawiamy pestek i kroimy na mniejsze kawałki. Zasypujemy cukrem i odrobiną cynamonu. Odstawiamy na kilka minut.
Ciasto dzielimy na 4 części. Każda z nich rozdajemy na mniejsze. Formujemy kulki a z nich placki i które nakładamy po ok łyżce śliwek. Zawijamy dobrze aby owoce nie wypadły - formujemy na knedle.
Gotujemy w osolonej wrzącej około 5 minut.
Podajemy ze śmietaną i cynamonem lub przesmażona bułką tartą z masłem.
Równie dobrze smakują na ciepło co na zimno.
Pychotka! <3 Zapraszam do siebie. https://jaglusia.wordpress.com/
OdpowiedzUsuń