8 października 2016

Nalesniki z jabłkami rodzynkami i orzechami


Składniki:
250g mąki,
2 szklanki mleka,
1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
jajko,
łyżeczka soli,
3 duże jabłka,
garść orzechów włoskich,
łyżeczka cynamonu,
2 - 3 łyżki rodzynek

Przygotowanie:
Składniki na naleśniki łączymy razem. W razie potrzeby dodać odpowiednio mąki lub mleka.
Smażymy na niewielkiej ilości tłuszczu.

Jabłka obieramy i kroimy w kostkę. Dodajemy cynamon, rodzynki oraz rozdrobnione orzechy.
Wszystko razem podgrzewamy w rondlu do miękkości jabłek - można dodać niewielką ilość wody, aby się nie przypaliły.

Nadzienie z jabłek wykładamy na naleśniki. Podajemy z rozpuszczoną czekoladą.



3 komentarze:

  1. Pychotka! Robię podobne, tyle że dodatkowo zapiekam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Wyglądają bardzo apetycznie :) Tradycyjny syrop klonowy również sprawdziłby się w zamian za czekoladę :)

    OdpowiedzUsuń
  3. moja mama dziś robiła, bo jak to ona twierdzi samą zupą się człowiek nie naje, więc naleśniki też muszą być (u nas bez orzechów)

    OdpowiedzUsuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...