Przejdź do głównej zawartości

Ciasteczka owsiano- kokosowe z morelą

Pyszne słodkości smakiem przypominające kokosanki dzięki dużej zawartości kokosa.
Takie ciasta to fajna przekąska na wynos.


Składniki:
szklanka płatków owsianych
szklanka wiórek kokosowych
łyżka otrąb owsianych
150 g suszonej moreli
łyżka miodu
łyżka oleju
jajko

Przygotowanie
Morele drobno siekamy.
Wszystkie składniki dokładnie mieszamy.
Wykładamy - formując na kształt okrągłych i płaskich ciastek - na blachę wyłożoną papierem do pieczenia. Masa będzie dość sypka.
Pieczemy w temperaturze 170 stopni przez 20 minut.

Wyjmujemy z piekarnika i czekamy aż będą chłodniejsze i dopiero wtedy zdejmujemy z blachy-  w tym czasie nabiorą odpowiedniej konsystencji-  chrupkie z zewnątrz i mięciutkie w środku.




Komentarze

  1. Mnie tu dawno nie było, a tu proszę takie pyszności ;) Polecam też ciasteczka z masłem orzechowym. Przepis u mnie na blogu ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. 😊byłam widziałam - pyszne 😊

      Usuń
  2. Jako nie miłośnikowi wiórków kokosowych czym radzisz je zastąpić? Bo kombinacja pozostałych składników brzmi bardzo zachęcająco.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Moze drobno zmielone orzechy włoskie? 😊

      Usuń
  3. Ciasteczka wyglądają niesamowicie apetycznie :-)

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda rewelacyjnie! Istne arcydzieło :-) Palce lizać. Pozdrawiam i bardzo dziękuje

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję i również pozdrawiam 😊

      Usuń
  5. Pewnie bardzo zdrowe rozwiązanie, co? :) A jakie są w smaku? Dość słodkie?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Tak są słodkie:) można zmniejszyć ilość moreli, wtedy będą mniej słodkie:)

      Usuń
  6. Świetny pomysł na zdrowe ciasteczka :)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz

Popularne

Schab w sosie majonezowo - ketchupowym

Przepis ten podbił serca i podniebienia wszystkich znajomych. Dzięki temu, że jest nieskomplikowany może go przyrządzić każdy i za każdym razem wyjdzie niezwykle smaczny!

Schab jest bardzo kruchy, mięciutki i rozpływa się w ustach. Dzięki cebuli lekko słodkawy. Najlepiej podawać go z kluskami śląskimi lub pyzami.




*przepis od mamy koleżanki
Składniki:
(na około 15 sztuk):

1 kg schabu,
600 g cebuli,
6 łyżek majonezu,
6 łyżeczek ketchupu,
około 40-50 g przyprawy gyros,
szczypta pieprzu i soli
łyżka masła

Przygotowanie:
Schab obkrawamy z tłustych kawałków.
Kroimy na około 1 cm plastry.
Lekko rozklepujemy i posypujemy z każdej strony przyprawą gyros.
Odstawiamy na noc do lodówki.
Cebulę obieramy i kroimy w większą kostkę. Podsmażamy lekko na maśle, aż nam się zeszkli ze szczyptą soli i pieprzu.
Ketchup mieszamy razem z majonezem i cebulą.
Na dno naczynia żaroodpornego wykładamy trochę sosu, a niego kotlety i tak na przemian - kończąc na sosie.
Pieczemy pod przykryciem w nagrzanym do 200 stopni…

Jabłecznik z połówkami jabłek

Ciasto do niedzielnej kawki. Słodkie, kruche, a zarazem lekko wilgotne. Do tego ciasta najlepiej wybrać jabłka kwaskowe.



Składniki:
3 jabłka średniej wielkości,
1 1/2 szklanki mąki,
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej,
2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia,
5 łyżek cukru,
170 g masła,
150 g jogurtu typu greckiego
jajko

Przygotowanie:
Składniki muszą mieć temperaturę pokojową.
Mąki przesiewamy wraz z proszkiem do pieczenia.Dodajemy pokrojone w kostkę masło, jajko, cukier, jogut. Łączmy wszystko w jednolitą i elastyczną masę. Dzielimy na dwie równe części.
Dno i boki okrągłej formy smarujemy masłem i podsypujemy mąką. Wykładamy połową masy dno.
Jabłka obieramy, kroimy na pół,usuwamy pestki. Układamy na cieście.
Drugą część masy rozwałkowujemy i wykładamy na jabłka.
Pieczemy 35-40 minut w temparaturze 180 stopni.

Gdy ciasto ostygnie lukrujemy.



Sałatka z ciecierzycą, pomidorkami, oliwkami

Kolorowa, pyszna sałatka - do lunchboxa do pracy idealna. Można użyć ciecierzycy z puszki, wtedy przygotowanie zajmie nam kilka chwil.




Składniki:
1/2 szklanki ciecierzycy,
ok 30 pomidorków czerwonych i żółtych,
kilka oliwek z fetą w oliwie,
1/2 papryki (u mnie zielono - żółta),
pęczek natki pietruszki,
świeżo mielony kolorowy pieprz

Przygotowanie:
Ciecierzycę moczymy przez noc. Następnie gotujemy w osolonej wodzie do miękkości (ok 1,5 godziny).

Natkę pietruszki siekamy, pomidory kroimy na pół, a większe na ćwiartki, paprykę w kostkę, oliwki w plasterki.
Wszystkie składniki mieszamy razem, dodajemy szczyptę pieprzu.



Sałatka z tuńczykiem, kukurydzą i ogórkiem

Składniki:
2 saszetki ryżu białego
puszka kukurydzy słodkiej
4 jajka
2 puszki tuńczyka rozdrobnionego w wodzie i oleju
4 ogórki kiszone
1 średnia cebula
2 łyżki musztardy
3 łyżki majonezu
sól i pieprz do smaku

Przygotowanie:
Ryż gotujemy wg.instrukcji na opakowaniu. Studzimy.
Jajka gotujemy na twardo.
Cebulę,ogórki i ugotowane jajka kroimy w kostkę. Dodajemy ryż, odsączonego tuńczyka i kukurydzę.
Mieszamy i dokładamy majonez wraz z musztardą.
Doprawiamy do smaku.


Malinowa góra lodowa

Ciasto o nazwie Góra Lodowa krąży od jakiegoś czasu w internecie.
Ciasto jest ogólnie pysznie, ale też bardzo słodkie.
Postanowiłam nieco przełamać to kwaskowatymi malinami i nasączeniem ciasta sokiem z cytryny.
Wyszło SUPER! 



Składniki:

biszkopt:
5 jajek,
szklanka mąki,
szklanka cukru,
łyżeczka proszku do pieczenia,
2 łyżki kakao
szczypta soli

krem I:
2 opakowania kremu Karpatka,
mleko ok 800 ml,

krem II:
250 g KASI,
1/2 szklanki cukru,
1/2 szklanki wody,
2 szklanki mleka w proszku + 2 łyżki,
2 łyżki kakao,
paczka biszkoptów okrągłych

do nasączenia:
Sok z dużej cytryny + ok 150 ml wody

dodatkowo:
ok 300 g malin,
2 galaretki malinowe

Przygotowanie:

Biszkopt:
Białka oddzielamy od żółtek. Ubijamy wraz ze szczyptą soli. Następnie dodajemy stopniowo żółtka, cukier, zmniejszamy obroty cały czas miksując. Dodajemy mąkę i kakao,miksujemy dopołączenia się składników. Pieczemy w nagrzanym do 175 stopni piekarniku przez około 35 minut.
Biszkopt studzimy, a po wystudzeniu przekrawam na dwa blaty.

Gal…