7 kwietnia 2017

Różowe jajka na Wielkanoc - jajka w zalewie buraczanej

Bardzo ciekawa i kolorowa propozycja na Wielkanoc. Dzięki naturalnemu barwnikowi z buraków otrzymujemy zaskakujący efekt.
Moje jajka były w zalewie 12 godzin, ale im dłużej tym bardziej będą one różowo - bordowe.

Składniki:
6 jajek,
2 -3 łyżki octu jabłkowego,
pół szklanki wody,
pół szklanki koncentratu buraczkowego,
2-3 liście laurowe,
3 ziela angielskie,
5 ziarenek czarnego pieprzu,
szczypta soli,
szczypta soli czosnkowej

Przygotowanie:
Jajka gotujemy na twardo i obieramy ze skorupki.
Wodę mieszamy z octem, koncentratem oraz przyprawami.
Wkładamy jajka do zalewy na min. 12 godzin do lodówki.

Inspiracja od Anyżkowo




3 komentarze:

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...