13 czerwca 2017

Frużelina truskawkowa

Super dodatek do naleśników, placków, gofrów, ciast, lodów, owsianki ...




Składniki:
600 g truskawek,
3/4 szklanki cukru,
sok z połowy cytryny,
1/4 szklanki zimnej wody,
3 łyżeczki mąki ziemniaczanej

Przygotowanie:
Truskawki myjemy, pozbawiamy szypułek. Kroimy na pół lub większe na 3 części.
Zasypujemy cukrem i odstawiamy na godzinę.
Po tym czasie podgrzewamy i dodajemy sok z cytryny. Gdy zacznie lekko bulgotać dodajemy rozrobioną w wodzie mąkę. Mieszamy i gotujemy około 5 minut.
Ciepłe przekładamy do słoiczków.
Możemy zapasteryzować w piekarniku.


3 komentarze:

  1. Czy z wiśni robi się w podobnych proporcjach składników?
    Leslie Warszawski z gorącej Barcelony

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wszystko zależy od tego ile soku puszczą owoce. Tutaj masz przykładowy przepis z wiśniami: http://lena-gotuje.blogspot.com/2016/08/fruzelina-wisniowa.html
      :)

      Usuń
    2. Dzięki. Sezon się zbliża a ja bez wiśni świata sobie nie wyobrażam. Frużelina to niezły pomysł na zachowanie tych owoców na dłużej.
      Pozdrawiam

      Usuń

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...